2023. február 6., hétfő

UNGVÁRY: OROSZORSZÁG LERAKATAKÉNT VISELKEDÜNK

444.HU
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2023.02.05.


Miért gondolta 2007-ben azt, hogy a Fidesz történelmi hülyeségre kondicionálja a magyar társadalmat? Hordoz-e politikai üzenetet egy focimeccsen a Nagy-Magyarország drapéria? Ungváry Krisztián történésszel beszélgettünk abból az alkalomból, hogy keddtől 12 részes előadás-sorozatba kezd a magyar történelem vitatott kérdéseiről.

Egy történelem - sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről. Ezzel a címmel tart 12 részes ingyenes, regisztrációköteles előadás-sorozatot Ungváry Krisztián történész a Blinken OSA Archívum felkérésére február 7. és május 2. között.

Honnan jött az ötlet, miért van erre szükség? - kérdeztük Ungváry Krisztiántól.

Öt éven át tartottam az OSA-ban sikeres akkreditált tanártovábbképzést Mink András történésszel, élveztem ezt a munkát. A sorozatnak lejárt a licensze, ekkor jött az ötlet, hogy megváltozott tematikával nyilvánossá lehetne tenni az előadássorozatot. Van egy csomó ügy, amiről nem lehet egyszerűen, nyíltan beszélni. A történelemtudomány rákfenéje, hogy a benne dolgozók nagy részének a magyar állam a munkaadója, az egyetemi autonómia már megszűnt. Hogy milyen furcsaságok vannak az emlékezetpolitikában, hogy mi a baj a nemzeti narratívával, azt az állami egyetemeken már nem biztos, hogy szóvá tennék. Az első téma egy elméleti jellegű előadás lesz arról, hogy mi a történelemi tény, hogyan tud ítélkezni egy történész? Amikor egyetemre jártam, egyáltalán nem volt ilyen jellegű előadás, sanda gyanúm, hogy ma sincs másképp. Mindennapi példákat fogok hozni, hogy érthető legyek, de ezek politikai aknamezők lesznek.

És mi a baj a nemzeti narratívával?

A posztmodernben nem a tények, hanem a narratívák számítanak, ahogy látjuk ezt napjainkban a pozsonyi csata vagy az aranybulla megítélésében. Konzervatív ember vagyok, a posztmodernt is fontosnak tartom, de a narratívák a tényektől nem szakadhatnak el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.