2023. február 12., vasárnap

VÁLTOZÁS CSAK AKKOR LEHET, HA A MAGYAROK LÉPNEK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.02.12.


A Fidesz szavazói napjainkban már úgy működnek, mint a szektatagok, amit kimondott a vezér, az szent és sérthetetlen. Így reagált Herényi Károly a Hírklikk kérdésére, vajon a kommunikációs kormányzás győzelme-e az, hogy a fideszes szavazók többsége elégedett a 15 százalékos nyugdíjemeléssel. A korábbi MDF-es politikus szerint a helyzet ma rosszabb, mint a nyolcvanas évek végén volt, de mint akkor, most is a civil szervezetek, helyi csoportok, baráti társaságok lehetnek képesek ellensúlyozni a kormány médiatúlsúlyát azzal, hogy a környezetükben beszélnek arról, ami Magyarországon zajlik. Még hozzátette: az ilyen rendszerek önmagukat szokták felemészteni, s bár a vidékiek buborékban élnek, de az ilyen buborékok könnyen kipattannak.


A nyugdíjasokat érintő intézkedések megítélését is nagyon erősen befolyásolja a pártszimpátia – derül ki a a Publicus Intézet által a Népszavának készített felmérésből. Míg a Fidesz-KDNP szavazóinak a 67 százaléka megfelelőnek tartja a 15 százalékos nyugdíjemelés mértékét, az ellenzéki szimpatizánsok 79 százaléka nagyobb emelést várt volna a kormánytól. Érdekesség, hogy a kormánypártiak 5 százaléka egyenesen nagynak tartja az emelést.

Az e kérdésre adott válaszok némileg azért ellentmondanak annak, amit arról nyilatkoztak a megkérdezettek, vajon a megemelt összeg elegendő lesz-e arra, hogy a nyugdíjasok életszínvonala legalább a tavalyi szinten maradjon. A válaszadóknak ugyanis a 73 százaléka szerint a válasz erre a kérdésre a „nem” – igaz, a pártpreferenciák szerinti válaszok közötti szórás itt is tetten érthető, még ha nem is olyan nagy az eltérés. A választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 91, a bizonytalanoknak pedig 71 százaléka válaszolt ugyanis nemmel a kérdésre, miközben a kormánypárti szavazóknak csak a 40 százaléka nyilatkozott így. Ez utóbbiak körében az „igen” válasz 49 százalékos támogatottságot élvez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.