2023. március 20., hétfő

BOD PÉTER ÁKOS: PÁVATÁNC HELYETT MÁR JÖHETNÉNEK A JÓ DÖNTÉSEK

HÍRKLIKK / KLIKKTV
Szerző: HírKlikk
2023.03.20.


Korábban is volt hasonló, mint a most megjelent kormányrendelet, amely a „nemzetgazdaság védelmi és biztonsági felkészítésének, mozgósításának, valamint a tartalékolás végrehajtásának szabályozásáról” szól, és foglalkozik a háborús helyzetekben történő társadalmi feladatmegosztással, a védelmi ipar felkészülési kötelezettségeivel, továbbá a civil lakosság ellátásával is – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Bod Péter Ákos. A közgazdász professzor, a jegybank egykori elnöke hozzátette, ez olyan jogi rendelkezés, amely akkor lép érvénybe, ha valamilyen speciális helyzet áll fenn. Emlékeztetett rá, az Antall József vezette kormányban – ipari és kereskedelmi miniszterségének idején – a taxisblokádkor volt egy olyan pillanat, amikor ellátási gondok akadtak, de az három nap alatt megoldódott és nem ért el olyan mértéket, hogy rendkívüli intézkedéseket kellett volna tenni.


A törvényt átnézve – civil szemmel – furcsa dolgok vannak benne, de ha hadiállapot lenne, akkor az sok mindenre felhatalmazná a kormányt, demokratikus viszonyok között is – tette hozzá az egyetemi tanár. „Demokratikus viszonyokban később a kormány beszámolna az országgyűlésnek és utólagos jóváhagyást kérne a ténykedéséhez, ez így szokott lenni.”

Mint mondta, az egész mögött érez egy kis militarizálást. „Abban, hogy hozzányúlnak egy húsz éves törvényhez egy mellettünk zajló háború 13. hónapjában, nem látok kivetnivalót. Maga az ügy intézése felháborító, az egy mozgósításra való felkészítés.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.