2023. március 26., vasárnap

ÍGY HÓDÍTJÁK MEG EURÓPÁT A KÍNAI GYÁRAK

24.HU
Szerző: LUGOSI PÉTER
2023.03.26.


Egyre nagyobb az igény az elektromos járművekre az EU-ban, ehhez igazodva pedig nemcsak Magyarország, hanem sok más uniós tagállam is próbálja erősíteni az akkumulátoriparát az elkövetkező években. A láthatáron Kína mellett ugyanakkor egy új vetélytárs jelent meg, ami átírhatja az unió terveit. Az amerikai törekvések miatt kérdésessé vált, hogy az Európai Unió, illetve benne hazánk képes lesz-e akkumulátor-nagyhatalommá fejlődni.


A debreceni akkumulátorgyár ügye az elmúlt időszakban óriási vitát generált, a létesítményt azon stratégia keretében építik, amellyel 2030-ra megtízszereznék a hazai gyártási kapacitást. A kormány szerint a tervvel Magyarország akkumulátor-nagyhatalommá válhat, ez pedig a későbbiekben kulcsfontosságú lehet, hiszen az energiatárolók iránti igény előreláthatóan csak nőni fog az elkövetkező években, évtizedekben. Az állítólagos gazdasági előnyöket, valamint a kapcsolódó beruházások mikéntjét azonban rengeteg kritika érte, az aggályokról ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

Ami egészen biztos: Európában nem csupán Magyarország törekszik a kapacitásnövelésre, az egész régió számára kiemelten fontos, hogy fokozzák a gyártást, sőt, fejlesszék az egész ellátási láncot.


Ennek fő oka az, hogy az Európai Unió a klímavédelmi célok megvalósítása közepette a kínai befolyástól is próbál függetlenedni – eközben viszont épp kínai vállalatok bukkannak fel sorban a tagállamokban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.