2023. március 26., vasárnap

KAZETTÁS BOMBAKÉNT ROBBANHAT AZ ETIKAI ELJÁRÁSOK ELVÉTELE ÉS ÁLLAMI KÉZBE ADÁSA A MAGYAR ORVOSI KAMARÁTÓL

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2023.03.25.


Talán a legveszélyesebb dolog, amit most látunk a Magyar Orvosi Kamara bedarálása, illetve annak kísérlete mögött az, ami az etikai eljárások körül zajlik.

Míg a MOK-ot nem sikerült megszüntetni, az etikai eljárásokat igen.


Nekem személyesen is kifejezetten sok problémám volt a MOK etikai bizottságaival, azonban ezek a bizottságok, ha lassan is, de kezdtek éppen átformálódni a betegek és az ellátás érdekei szerint. Most ezt is szétverte úrhatnám péniszméregetése közben a tanácselnökként pózoló államtitkár.

Az egy dolog, hogy nincs hova etikai panaszt benyújtani, illetve egy olyan szervezetre – az Egészségügyi Tudományos Tanácsra (ETT) – bízná az etikai eljárások lefolytatását, amely teljesen más, tudományos tevékenységet végez, mint például gyógyszerkutatásokat engedélyez, és sem tapasztalata, sem infrastruktúrája, sem humánerőforrása, de még Etikai Kódexe sincsen, amely alapján ezen eljárásokat lefolytathatná. Most a Medicalonline szerint az is kiderült, hogy

ezekben az ügyekben az elsődleges hatóság a megyei ellátást irányító megyei kórházak lennének és a működésüket a kiszabott bírságokból kellene finanszírozniuk. 

Sötét idők jönnek, ugyanis ez azt jelenti, hogy ezen elsődleges hatóságok nyilvánvalóan a saját érdekeiknek megfelelően fognak működni. Így képzeljük el azt a rendőrséget, amelyet nem az állam, hanem a befolyó bírságok tartanak el. Ugye hogy mindenki bűnöző lesz!

Ez az ősközösségi szemlélet nem ahhoz fog vezetni, hogy a valós etikai problémákat megoldja, és azokat megfelelően szankcionálja, hanem mintegy erőszakos bírsággyárként fog funkcionálni. Elsődleges célként a megyei intézmény érdekeit fogja bármiféle etikai ügyben képviselni, pénznyelő és bírságoló automataként.

Nem is kell majd ehhez betegpanasz, elég lesz, ha a kórház aktuális orvosbárója éppen elégedetlen egy kollégája munkájával (na nem ám szakmai téren!), vagy valamely rezidens nem vállal további rabszolgamunkát, esetleg önként vállalt túlmunkát.Jöhet a persely az adománnyal, ami akár közel 3 millió forint is lehet, de akár el is tilthatja az orvosi munkától a rebellis kollégát. Kétségek ne legyenek, ez a rendszer így felépítve erre lesz alkalmas, erre fogják használni - még akkor is, ha ezt a lehetőséget még nem ismerték fel, hiszen ennyire azért nem okosak a tanácsban - miközben az orvosbáró szinte majd mindent megtehet. Lesznek újabb „lúgosorvosok” etikai büntetés nélkül, hiszen az urambátyám tanácselnöki rendszerben ez a normalitás.

Merthogy, akár az is megtörténhet, hogy az egészségügyi államtitkár volt közvetlen munkatársa az a Nyulasi Tibor doktor legyen például a Szent János Kórház etikai bizottságának az elnöke, aki nemrég kapott Lovagkeresztet „a közszolgálatban végzett több mint négy évtizedes kimagasló szakmai és vezetői tevékenysége elismeréséül. És aki kitüntetése ellen több civil szervezet is erősen tiltakozott, hiszen a lúgosorvost védendően, olyan szakvéleményt adott ki, amely szerint a lúggal leöntött nemi szerv sérülését akár forró folyadék, akár kamillateás borogatás is okozhatta. (Nyulasi a fellelhető adatok szerint jó kapcsolatot ápolt a lúgosorvos nagybátyjának a családjával az egykori egészségügyi miniszter Mikola István testvérével.) ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.