2023. március 26., vasárnap

KÉT ÚR SZOLGÁJA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2023.03.24.


Kormányunk nem fogja ratifikálni a svéd NATO-csatlakozást, hiába kérik erre a 
Facebookon volt külügyminiszterek és egyéb notabilitások, minek is tenné. Mindannyian tudjuk, hogy Svédország, de mellesleg Finnország is a legválogatottabb jelzőkkel sértegeti Magyarországot, vagy legalábbis ezt állította az országházmester két héttel ezelőtt, amit pedig ő egyszer kimond, az úgy igaz, vagy ha mégse, akkor is. Az udvari sajtó rögvest neki is látott, hogy a válogatott jelzők egy csekélyebb hányadát tételesen felsorolja. Az e tárgyban született Így gyalázzák Magyarországot a svéd és finn politikusok című fogalmazvány egyetlen konkrét példát se tudott említeni, ám ezen tudtunkkal senki se csodálkozott.

Mi tagadás, honunk legjobbjainak orcáján ekkor már némi bizonytalanság kezdett tükröződni, kormányzó urunk azonban megmutatta a helyes utat: „Azért váltsunk már pár szót ezekkel a derék finnekkel és svédekkel. Mert az mégsem járja, hogy gátlástalan hazugságokat terjesztenek rólunk, a magyar jogállamiságról és demokráciáról, az itt folyó életről”, mondta ő, kisvártatva pedig nagy örömmel hallottuk, hogy Hende Csaba vezetésével büntetőexpedíció indul a két északi államba, sorra járja az elkövetőket, és mindenkit felpofoz.

Ez már önmagában is örömteli fejleménynek számított volna, ám a kimenet még ennél is szívderítőbben alakult. Delegációnk vezetője a svéd vendéglátók vállát barátságosan megveregette, buksi fejükre barackot nyomott, véleményét és intelmeit pedig négy pontban foglalta össze: 1. Elégedettek vagyunk a látogatással. 2. Támogatjuk Svédország NATO-tagságát. 3. Ne terjesszék rólunk, hogy nálunk nincs jogállamiság. 4. Nem szabad hazugságot terjeszteni. Ebből nyilvánvalóan a 2. pont a legfontosabb, amelyik szerint Svédország NATO-tagságát támogatjuk. A többi másodlagos. A 3. pont nem is értelmezhető, hiszen azt, hogy nálunk nincs jogállamiság, az Európai Bizottság állapította meg és az Európai Bizottság szankcionálja, a svédeknek ehhez semmi közük. Ami pedig a negyedik pontot illeti, amely szerint hazudni nem helyénvaló, azt a svédek se vonják kétségbe. Nem is igen hazudnak, főleg nem a sajtóban, még kevésbé kormányszinten és folyamatosan, ha kell, ha nem...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2023/12. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.