2023. március 17., péntek

MEDDIG BÍRJA AZ OROSZ GAZDASÁG FINANSZÍROZNI A HÁBORÚT? ÉS AZ UKRÁN? - DEÁK ANDRÁS, INFORÁDIÓ ARÉNA

INFORÁDIÓ / ARÉNA
Műsorvezető: EXTERDE TIBOR
2023.03.09.Egy év háború: miért volt jóval kisebb az orosz GDP csökkenése, mint az elemzők várták, és miért lesz radikálisabb a csökkenés 2023-ban? Miért volt kisebb a szankciók hatása a kalkuláltnál? A kisebb volument hogyan kompenzálták a magasabb olajárak? Hogyan manipulálta Oroszország az európai tőzsdei gáz- és olajárakat már a háború előtt és alatt? Véget ért-e 2023-ban a szénhidrogén-bevételek kompenzációja? Mennyire nyugodtak meg az európai energiapiacok, és mennyi időre? Az ársapka-szabályok betartásával mennyire lehet továbbra is üzletet kötni Oroszországgal? Milyen volumenben maradhat meg Oroszország gáz-szállítóként Európában? Helyreáll-e valaha a korábbi szint? Elindulhat-e a háború után az Északi Áramlat 2? Megmarad-e az oroszok ármeghatározó szerepe, vagy alkalmazkodniuk kell majd a máshonnan hozott energiahordozókkal kialakult árakhoz? Mit szeretne Oroszország? Lesz-e újabb európai energetikai alapellátó forrás, vagy megmarad a mostanra kialakuló diverzifikált, norvég, LNG-alapú, hullámzó árú piac? Történetileg drága, az ijedtség csúcspillanataihoz képest pedig alacsonyabb a gáz ára Európában, mi lesz az új egyensúlyi ár? Mennyivel lesz drágább a dekarbonizáció így, és miért kell a gyors dekarbonizációhoz rövid távon még több gáz? Leválhat-e Magyarország az orosz gázról és olajról? Mennyivel lesz rosszabb helyzetben az orosz költségvetés az idei évben? Mennyire terheli meg az elhúzódó háború? Mennyi tartalékot tudott képezni Oroszország a magas energiaárak időszakában? Hány évig tudja finanszírozni a háborút Oroszország? Hogyan tudja ezt segíteni az orosz jegybank? Mikortól és mennyire érzékeli az orosz lakosság a saját bőrén is a háború gazdasági hatásait? Mikor fogyhat el az energiabevételekből épített orosz Nemzeti Jóléti Alap? Meddig maradhat fenn a szankciós rendszer a háború után? Ha Európától elfordul Oroszország, mely országok lehetnek az új partnerei? Kiépülhet-e bizalmi kapcsolat Indiával és Kínával? Izolálódik-e az orosz gazdaság? 

Mennyivel tudunk többet arról, hogy ki robbanthatta fel az Északi Áramlat 2 vezetéket a tenger alatt? Kell-e szankciót társítani a nyomozás eredményéhez, ha bebizonyítható a tettes, akkor is, ha az esetleg nem Oroszország? Ha nem szankcionálunk egy EU-területen történő szabotázs-akciót, annak milyen következményei lehetnek? Hogyan lehet, hogy az Ukrajnán átmenő energia-vezetékek a háború alatt is zavartalanul üzemelnek? Mennyire van katasztrofális állapotban az ukrán gazdaság? Milyen összegek és tervek vannak a helyreállításra Európában vagy az Egyesült Államokban? Mi marad az ukrán gazdaságból és munkaerőpiacból a háború utánra? Mennyi ideig szorul külső segítségre Ukrajna a háború után? Lehet-e Ukrajna valaha is teljes jogú EU-tag? 

Deák András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.03.09-én. Podcast.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.