2023. március 31., péntek

MEGVAN A TRUMP ELLENI ELSŐ VÁDEMELÉS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.03.31.


Trump már előre közölte, hogy vádemelés esetén is folytatja az elnökjelölti kampányát és nem lép vissza, ami érthető, mert az ő egyetlen esélye az, hogy az igazságszolgáltatás törvényes működését politikai támadásnak állíthatja be, és tiltakozó akciókat szervezhet ellene. Amíg nem lesz több vádemelés, Trump átmenetileg hasznot húzhat a vádemelésből, mert kedvenc mártír szerepében lehet jelen a közéletben, és a republikánus pártból kikényszeríti, hogy mellé álljanak. Ám, ha egyre több vádemelés lesz, az ország belefárad, és egyre kevesebben hiszik majd el, hogy Trump nyerhet.


A Trump ellen zajló eljárások közül a legenyhébb ügyben született meg a Trump elleni első vádemelés, amelynek így is történelmi jelentősége van. Trump az első volt amerikai elnök, aki ellen vádat emelnek bűncselekmények elkövetése miatt. Mindez érthető, ha belegondolunk abba, hogy Trump egész életét bűncselekmények szegélyezték, ő maga egy bűnöző, aki eddig is különféle trükkökkel és csalásokkal úszta meg a jól megérdemelt börtönt, s az önmagában is egy botrány, hogy ilyen sötét maffiózó amerikai elnök lehetett. A tragédia az lett volna, ha soha nem emelnek vádat ellene.

A hírek szerint nem is kevés, 30 pontban emelt vádat Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész Trump ellen. A vádemelésről a bemutatott bizonyítékok és a meghallgatott tanúk vallomása alapján a nagy esküdtszék döntött. Ezért hiába támadja a republikánus párt a kerületi ügyészt, ez nem az ő döntési kompetenciája, nem lehet csak politikai alapon vádat emelni bárki ellen. A költségvetési és kampányfinanszírozási törvények 30 rendbeli megsértése a Stormy Daniel pornószínésznőnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénzhez kapcsolódik.

Önmagában az is botrány, hogy a “keresztény” jobboldal volt elnöke (és újra elnökjelöltje) egy pronószínésznővel folytatott házasságtörő viszonyt 10 hónapon át, akit megpróbált elhallgattatni, és ennek során törvénytelenül könyvelték és számolták el a hallgatási pénzt. Trumpnak nem ez a legnagyobb bűncselekménye, még csak polgári perben ítélték el azért, mert szándékosan felülértékelt ingatlanokat, s azok alapján hatalmas banki hiteleket szerzett meg, s gyakorlatilag a látszatgazdagság mögött évtizedek óta tízmilliárdos adócsalás és fedezetcsalások állnak.

De Al Capone-t is adócsalás miatt tudták börtönbe juttatni, miközben az volt a legkisebb bűncselekmény, amit elkövetett. Trump esetében is így van, de Trump ellen következhetnek még újabb vádemelések nemcsak gazdasági ügyekben, hanem a 2020. évi elnökválasztás elcsalásának, a választási eredmény meghamisításának kísérlete, a választás eredményének megakadályozására tett kísérlet és a Capitolium elleni támadás megszervezése, előkészítése és felbujtása miatt. Ezek súlyosabb ügyek, és az első vádemelés megnyithatja az utat a további vádemelések előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.