2023. március 30., csütörtök

MI A BAJ A TRANSZGENDER-MOZGALOMMAL? J. K. ROWLING MOST MINDENT MEGMAGYARÁZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2023.03.27.


A Harry Potter szerzőjének történetére felfűzve különleges podcastsorozat mutatja be, hogyan válhatott a transzgender-mozgalom apró netes közösségből a világpolitikát meghatározó tényezővé. A J. K. Rowling boszorkánypereiben az író hosszan és érthetően beszél saját motivációiról, amiért fontosnak érezte, hogy felszólaljon a diktatórikussá váló mozgalom ellen. És ezek a motivációk nagyon mások, mint a gendertémára építő magyar kormányéi. Nagyon fontos sorozat. A Válasz Online bemutatja az eddigi részeket.


NO MIGRATION! NO GENDER! NO WAR! Így, csupa nagy betűvel és felkiáltó jelekkel mutatta be Orbán Viktor a magyar kormánypolitika háromlábú székét a múlt heti EU-csúcs alatt, ahonnan a kormányfő Twitteren küldte tömör üzenetét. Nem a migrációra, a genderre és a háborúra – írta tehát, mire egy LMBT+-szervezet rögtön viccelődni kezdett: a magyar miniszterelnök ezek szerint genderkérdésben átállt az ő oldalukra, láthatólag hadat üzenve a társadalmi nemi szerepelvárásoknak. Erről persze szó sincs. Aki itthon él, tudja: az elmúlt öt-hat év kormányzati politikai terméke, milliókat összehabarcsoló ideológiai kötőanyaga lett a nemi identitás szexuális irányultsággal összekutyult kérdése. Csupán ez alapján azonban a téma nem érdemelne különösebb figyelmet a Válasz Online hasábjain: alakulásunk pillanatában megígértük olvasóinknak, hogy gumicsontokra nem fogunk ráharapni.

Abból a szempontból márpedig bizonyosan gumicsont a téma, hogy a valóságban senkinek nem kell tartania Magyarországon attól: egyszer csak valakik átműttetik a gyerekét ellenkező neműre. Valós gondokkal ezügyben legfeljebb a kormánykampány sikerének oltárán feláldozhatónak ítélt csoportok szembesülnek: mondjuk magukat már átműttetett felnőttek (nem vezethetik át okmányaikba a változást), vagy egynemű párok, akik örökbe akarnak fogadni (nem tehetik). Bosszankodhatnak a homoszexuálisok általában is, akiket törvény minősít alávalóbbnak (olyan szörnyűek, hogy róluk kiskorú nem is tudhat), meg a genderkutatók, akiknek bezárták a szakját vagy elüldözték az egyetemét. Ha a jogot boszorkányüldözésre használják, az súlyos probléma elvi szinten, a gyakorlatban azonban közvetlenül jóval többeket érintő botrányból is akad itthon bőven.

De mégis hogyan tudott akkor ilyen ízletes és kelendő gumicsontot gyártani ebből az alapanyagból az Orbán-kormány? Ennek megértéséhez cseppet sem aránytévesztés időről-időre végigpásztázni a genderháborúk csatamezein – mégpedig külföldön, a nyugati világban. Ahol másfél évtized alatt valóban képes volt vezéreszmévé válni az eltörlés filmeket, könyveket mára nap mint nap érintő „kultúrája” (most épp Agatha Christie regényeit írják át mindenféle érzékenységekre figyelve). Hogy ez miként függ össze a gendertémával, annak megértéséhez segít hozzá minket egy most futó, egyedülálló podcastsorozat: a J. K. Rowling boszorkányperei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.