2023. március 26., vasárnap

NAGY BOLDIZSÁR: AZ ORBÁN-KORMÁNY HASZONLESŐ HÁZMESTERI MENTALITÁSÁRA REAGÁL AZ EU

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.03.26.


Az Európai Unió megelégelte, és immár hatékony szankciókkal reagál arra, hogy Orbán Viktor egyszerre akar Keleten és Nyugaton jelen lenni, és mind a kettőből a hasznot akarja húzni – véli Nagy Boldizsár, a CEU docense, nemzetközi jogász. Szerinte egy olyan pillanatban vált határozottabbá, amikor látta, hogy ennek lehet hatása, mert nem jobban a keleti szélre űzi Orbánt, hanem inkább visszatéríti. Mint mondja, ha marad a haszonleső házmesteri mentalitás, annak az lesz a következménye, hogy tovább csúszunk lefelé, egyre nyomorúságosabban, egyre szocialistább körülmények között fogunk élni. A szocializmusban is működött minden, csak rosszul, ócskán, szegényesen és ízléstelenül.


Egyre többen sorakoznak fel az Orbán-kormány ellenében az úgynevezett pedofiltörvény (a 2021. június 15-én elfogadott 2021. évi LXXIX. törvény a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról) miatt indult perben. Eddig nyolc uniós ország, és most már az Európai Parlament (EP) is részt vesz az Európai Bizottság (EB) oldalán a melegek jogait sértő törvényi rendelkezések miatt a Magyarország ellen indított perben. Milyen esélyeket ígér ez a per kimenetelét illetően?

A magyar államnak semmilyen esélye nincs, mert ez a per nem előzmények nélküli. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy litván ügyben, és a Velencei Bizottság pedig konkrétan egy hasonló magyar és a litván ügyben is egyértelműen kimondta, hogy sérti az információszabadság elvét a gyerekek elzárása a homoszexualitás illetve a másfajta magatartások elől, vagyis elrejtése előlük annak, hogy az emberek nem mind heteronomok, egyszerűen ez nem áll a gyermekek érdekében. A gyermek legfőbb érdekét védi a Gyermekjogi Charta. Ezek a testületek mind megállapították, hogy az információ elzárása, vagy az olyan helyzetekről való beszéd, amikor például egynemű emberek házasodnak össze, vagy élnek együtt, szerelmesek egymásba, az nem elrejthető a gyermekek elől. Minden ilyen intézmény természetesen azt is kimondta, hogy a homoszexualitás se nem betegség, se nem abnormális, hanem természetes része az életnek. Ebből fakadóan összeegyeztethetetlen a demokrácia alapértékeivel úgy kezelni, mintha valami deviancia lenne. A Bizottság kifejezetten utal az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkére, amelyben az unió alapértékeiről van szó, így a demokráciáról és az emberi jogok tiszteletben tartásáról. Tehát nem kérdés, hogy a magyar törvény a Magyarországra vonatkozó nemzetközi és uniós emberi jogi normákat sérti, és mint ilyen kötelezettségszegőnek fog bizonyulni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.