2023. március 26., vasárnap

MIÉRT FINNORSZÁG A VILÁG LEGBOLDOGABB ORSZÁGA?

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.03.25.


Finnország zsinórban hatodik alkalommal nyerte el a világ legboldogabb országa címet az idén március 20-án, a boldogság világnapján közzétett World Happiness Report szerint, amelyben az ENSZ annak alapján rangsorolja az egyes országokat, hogy mennyire jó ott élni. Magyarország a középmezőnyben, az 51. helyen, El Salvador és Argentína között bújik meg, míg a legkevésbé Afganisztánban boldogak az emberek.

De hogy lehet, hogy az élbolyban rendszerint skandináv országok végeznek, ahol hónapokig sötét van és hideg, sőt Finnországban néhány tekintetben még rosszabb is a helyzet? A finn titkot olyan nagy érdeklődés övezi, hogy Heli Jimenez, a Business Finland kormányzati szervezet igazgatója a héten a médiaérdeklődést meglovagolva bejelentette: az ország boldogságügyi „mesterkurzust” indít, mivel szerinte nem titokról van szó, hanem egyszerűen elsajátítható készséghalmazról.

De vajon tényleg tanulható a boldogság? Mérhető egyáltalán ez a rendkívül szubjektív fogalom? Van bármi, amit át tudnánk venni a finnektől? Egyebek mellett ezekről beszélt csütörtök este a finn-magyar származású Lukács Dániel, a budapesti Finn Nagykövetség tanácsadója a FinnAgora és a KÉK Kulturális Élményklub szervezésében megtartott online előadásában, amely azt ígérte, hogy sorra veszi azokat a társadalmi, gazdasági és kulturális jelenségeket, amelyek hozzásegíthetnek egy nemzetet a boldogsághoz.

Nem a legboldogabb, inkább a legkevésbé boldogtalan

Lukács leszögezte: a World Happiness Report nem a szubjektív érzelmi állapotot jelölő boldogságot méri, hanem inkább általános elégedettséget, vagyis olyan külső tényezőket, amelyek társadalomtudományi módszerekkel mérhetők, és ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Finnországban ne lennének problémák. Kérdésekre válaszolva beszélt a finnek alkoholfogyasztási szokásairól, amik inkább a kelet-európai, mint a nyugat-európai szokásokra hajaznak, és arról is, hogy az egészségügyi ellátásban is mutatkoznak területi különbségek és problémák.

Nem csoda, hogy az első néhány évben maguk a finnek is rácsodálkoztak a World Happiness Report eredményeire, és széles társadalmi egyeztetés indult arról, hogy vajon miként tudnák mindezt maguknak is értelmezni, mivel szubjektív, egyéni megélésük nem feltétlenül tükrözte az eredményeket. „A finnek sokszor úgy fordítják le a kutatás eredményét, hogy Finnország nem feltétlenül a legboldogabb vagy legsikeresebb ország, hanem a legkevésbé sikertelen” – mondta Lukács, és hozzátette: a World Happiness Index tulajdonképpen azt vizsgálja, hogy mennyire gördülékenyek a hétköznapok egy adott országban, mennyire könnyen lehet hozzájutni az egyes szolgáltatásokhoz, és ez mennyi stressztől kíméli meg az embereket a hétköznapokban.

A nagykövetség tanácsadója szerint azt is fontos észben tartani, hogy Finnország száz évvel ezelőtt még kifejezetten elmaradott országnak számított, és ha nem tesznek folyamatosan érte, egyáltalán nem garantálja semmi, hogy a mostani elégedettségi szint a jövőben is megmarad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.