2023. március 26., vasárnap

OROSZOK, SZANKCIÓK, HÁBORÚ: MINTHA A JOBBIK 2014-ES KOMMUNIKÁCIÓS KISFÜZETÉBŐL DOLGOZNA A KORMÁNY

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2023.03.26.


„Magyarország nem kér a háborúból, akár a NATO-tagsága ellenére is, kívül akar maradni” és „A szankciók komoly gazdasági károkat okoznak” – ismerősen csengő mondatok, amikről nem is gondolnánk: 2014-ben már elmondták őket.

Háborúból kimaradás, rossz szankciók, gazdasági kapcsolatok fenntartása az oroszokkal, és az eurázsiai országok gazdasági jelentősége – ügyek, amiket a Vona Gábor által vezetett Jobbik 2014-2015-ben tartott fontosnak, és ügyek, amiket a magyar kormány napjainkban fontosnak tart.

Ez a cikk akár egy egyszerű kattintgatós kvíz formájában is elkészülhetett volna. Ki mondta: egy kormánytag 2023-ban vagy a Jobbik képviselői 2014-ben? A kitöltőnek nem lenne egyszerű dolga, mert vannak olyan mondatok, amelyek a 2014-ben még erősen oroszpárti Jobbiktól, majd 2023-ban Orbán Viktortól ugyanúgy, vagy nagyon hasonló formában hangoztak el. Összehasonlítva a két kommunikációs stratégiát, különösen Orbán Viktor Oroszországgal kapcsolatos mondatait, egészen érdekes hasonlóságokat találhatunk.

A Jobbik 8-9 évvel ezelőtt az oroszokkal való gazdasági együttműködés fontosságáról, a kapcsolatok fenntartásáról, a közép-ázsiai országokban (a Türk Tanács országaiban) rejlő gazdasági potenciálról, hibás EU-s szankciókról és NATO-tagként a háborúból való kimaradásról is beszélt. De sok a hasonlóság Orbán Viktor 2023-as és Vona Gábor 2015-ös évértékelőjében is. Kilenc év elteltével ugyanazt a mantrát halljuk, csak mástól...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.