2023. március 26., vasárnap

2022. ÁPRILISÁIG ÖSSZESEN 1836 OLYAN POLITIKAI DÖNTÉST HOZOTT A KORMÁNY, AMELY NEM KERÜLT A NYILVÁNOSSÁG ELÉ

HUPPA
Szerző: HUPPA-ÉRTESÜLÉS
2023.03.25.


A HVG-nek első fokon igazat adott a bíróság abban, hogy a kormány nem titkolhatja el a döntéseit – adta hírül a Der Standard, és ennek kapcsán elemezte a Magyarországon még megmaradt független sajtóorgánumok helyzetét, és a kormány titkolózó politikáját.


A szerző rámutatott, hogy a független orgánumokból elenyészően kevés maradt meg mára, és ezek túlélése is hajszálon függ, mert Orbán teljesen a maga javára építette át a médiarendszert. A függetlenek alig jutnak hirdetésekhez, nem részesülnek támogatásban és jogi helyzetük miatt is aggódniuk kell, mindemellett súlyosan megnehezíti a munkájukat, hogy

a kormány többnyire nem válaszol a kérdéseikre.


A HVG adatai szerint a kormány 2010-es hatalomra kerülésétől 2022. áprilisáig összesen 1836 olyan politikai döntést hozott, amely nem került a nyilvánosság elé. Az ezekkel kapcsolatos kérdésekre a válasz mindig ugyanaz: a döntések az életbe lépésüktől kezdve tíz évre nem nyilvánosak, mert „előkészítő anyagnak” tekintendők.

Ezt most megcáfolta az első fokú ítélet, és amennyiben a fellebbviteli bíróság a döntést helyben hagyja, a kormány kénytelen lesz közzétenni 30 ilyen intézkedést, amelyet a tíz év letelte után sem tett nyilvánossá.

A hivatalosan közzé nem tett döntések mellett léteznek titkosnak minősítettek is, ezek kapcsán általában biztonsági okokra hivatkozik a kormány, és ilyenek mindenhol vannak.

Magyarországon azonban létezik még egy harmadik kategória is, az úgynevezett „kétezres” törvények, amelyek az elnevezésüket arról kapták, hogy 2-vel kezdődő, négy számjegyű számmal jelölik ezeket. Ezek nem titkosak, de nem is teszik közzé őket, hanem csak azokat tájékoztatják, akik érintettek. Véletlenszerűen néha ilyenek is nyilvánosságra kerülnek, például ha valaki, aki megkapta a tájékoztatást, informátori szerepet vállal. Legutóbb tavaly ősszel volt egy ilyen „szivárgás”, amikor a kormány egy hónapra leállított nagyon sok kifizetést. Akkoriban a kormány azt állította, hogy ilyen döntés nem létezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.