2023. március 4., szombat

PASARÉTI TELEKBIZNISSZEL ORVOSOLNÁ A PÉNZHIÁNYT AZ AGRÁR- ÉS ÉLETTUDOMÁNYI EGYETEM

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2023.03.03.


Bajban van a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), ami a két évvel ezelőtti összevonásokkal az ország legnagyobb felsőoktatási intézményévé vált.


Legalábbis erről tanúskodik az a Qubithez eljutott rektori utasítás, amely szerint ha a létszámleépítés nem történne meg, „az egyetem működése kerülne veszélybe”. Az intézkedés minden campust érint, de sehol sem haladja meg a 10 százalékos mértéket, ezért nem számít csoportosnak. A munkáltató által kezdeményezett, de közös megegyezésen alapuló felmondásokat március 9-ig kell rendezni. A rektori utasítás a pandémiára, az orosz-ukrán konfliktusra és az energiaárak drasztikus emelkedésére hivatkozik, amelyek folyományaként az intézménynek idén több milliárd forinttal többet kell fizetnie az áramért, mint tavaly.

A 2021. február 1-től alapítványi formában működő, a felsőoktatási törvény 2020-as módosításával a Kaposvári Egyetemet, az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert karát, valamint a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon karát is magába olvasztó gigaintézmény már 2022 második felében csökkentette a dologi kiadásokat – épületeket zárt be, alacsonyabbra vette a hőfokot –, de, mint az a rektori utasításban olvasható, ez nem volt elég a pénzügyi egyensúly fenntartásához...

...Budai telkek

A MATE alapítását lehetővé tevő jogszabály komoly ingatlanvagyonnal stafírozta ki az intézményt. A Qubit korábban megírta, hogy az egykori Kertészeti Egyetem Villányi úti bázisának hasznosítása, a jelenleg Budai Campus néven jegyzett terület részbeni vagy teljes értékesítése már az eredeti tervekben is szerepelt. Információink szerint a Gellért-hegy déli lábánál található 8,5 hektáros, a Budai Arborétumot is magában foglaló ingatlan „kiürítése” 2025-re halasztódott, az értékesítés előkészítése pedig 2027 előtt nem kezdődhet meg.

A MATE azonban 2021-ben ingyen megkapta a budapesti 12184-es helyrajzi számú, a II. kerületi Hermann Ottó út 15. szám alatt található „kivett kutatóintézet” 31 800 négyzetméteres épületkomplexumát, valamint a hozzá tartozó értékes pasaréti telket. Jelenleg itt működik a Magyar Tudományos Akadémia kötelekéből az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá szervezett két kutatóhely is: az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete (TAKI), valamint a Növényvédelmi Intézete (NÖVI) is.

A Qubit információi szerint tavaly a MATE rektora mint a telek tulajdonosa ultimátumot adott az ELKH-nak: vagy fizetnek 2021 januárjától visszamenőlegesen havonta megközelítőleg 20 millió forintos bérleti díjat, vagy elköltöznek, illetve az is felmerült, hogy önálló kutatóhelyi státuszukat feladva integrálódnak a gigaegyetembe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.