2023. március 17., péntek

TÉVHITEK MIATT VISZOLYGUNK A BIDÉTŐL, PEDIG MÁS EMBEREKKÉ TEHET MINKET

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2023.03.17.


Az élet megmásíthatatlan vastörvénye, hogy az ember kakál. Ráadásul ez a gyakran végzett tevékenységeink közé tartozik. Többször járunk vécére, mint például sportolni, étterembe vagy bulizni. Ha igényesek vagyunk arra, hogy mit sportolunk, milyen cipőben járunk, mit eszünk, vagy milyen italt iszunk egy szórakozóhelyen, akkor azt is átgondolhatjuk, mennyire civilizált módon vécézünk.

Amikor a cikket írtam, körbekérdeztem az ismerőseim között, és kiderült, a bidé használatával kapcsolatban sok tévhit kering, jó páran viszolyognak a használatától. A leggyakrabban előforduló kételyek:

- nagy, külön funkcionáló infrastruktúra kell hozzá, szét kell verni a fürdőszobát, hogy telepíteni lehessen a bidé;

- kakás lesz a kezünk, mert hát oda kell nyúlkálni a bidé használata közben, és az ujjainkkal kell lefejteni a cuccot.

Nos, mindkettő a naprakész ismeretek hiányából fakadó tévedés.

Kakás fenék a jelzőfényben

Legeslegelőször azt érdemes tisztázni, hogy nem egyféle bidé létezik, hanem sokféle, különböző kialakítással és használati lehetőségekkel. A bidék világa nagyon nem az egysíkúságról szól.

Talán az a legismertebb konstelláció, amikor a hagyományos vécé mellett ott van egy, a sima vécére valamelyest hasonlító külön bidé is. Azonban az is tud magas színvonalon bidézni, akinek nincs akkora fürdőszobája, hogy elférjen benne egy különálló eszköz. Kaphatók már olyan vécék is, amelyekben van beépített bidéfunkció. De vécét ritkán cserélünk, ha jelenleg nem ilyen valakinek a toalettje, akkor kis eséllyel cseréli ki csak azért, hogy bidézhessen.

Viszont van egy modern megoldás, amivel átvágható a gordiuszi csomó. Elérhető áron kaphatók már olyan elektromos, bidéfunkciós ülőkék, amelyeket egyszerűen csak rá kell helyezni a hagyományos toalettre. Ezekkel nem kell mást csinálni, csak rá kell kötni a hálózati vizet (ez nem olyan bonyolult, a vécénél úgyis van vízvezeték), és kell neki áram (be kell dugni a konnektorba). Valahogy így néz ki a ketyere:..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.