2023. március 27., hétfő

UNGVÁRY KRISZTIÁN: MAGYARORSZÁG ÉS A „KELETI ROKONSÁG” AZ (EMLÉKEZET)POLITIKÁBAN

VERA & DONALD BLINKEN 
OSA ARCHIVUM
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2023.03.24.



Ungváry Krisztián előadás-sorozata: Egy történelem – sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről 3. előadás: Magyarország és a „keleti rokonság” az (emlékezet)politikában 

A téma némileg kapcsolódik az előző előadáshoz. Előadásomban azt szeretném bemutatni, hogy a magyar „turanizmus” milyen hatást gyakorolt a magyar politikai gondolkodásra.

Időpont: 2023. február 21., 17:3019:00 
Helyszín: 1051. Bp., Nádor utca 15., B Auditórium 

Ajánlott olvasmány: 

Ablonczy Balázs: „Lándzsahegy”, néprokonság, small talk. Turanizmus és keleti gondolat a két világháború közti magyar külpolitikai gondolkodásban. Magyar külpolitikai gondolkodás a 20. században. A VI. Hungarológiai Kongresszus (Debrecen, 2006. augusztus 22–26.) szimpóziumának anyaga, https://mek.oszk.hu/05200/05284/05284...

Ungváry Krisztián történész a Blinken OSA Archivum fölkérésére és szervezésében tizenkét előadást tart dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről. Az előadás-sorozat különböző értelmezési kereteket és mintákat vázol fel Magyarország legújabbkori történelmének vitatott fordulópontjairól. 

Az előadások témái azokat a ma is élénken vitatott történeti kérdéseket és problémákat ölelik fel, amelyek a leginkább kiszolgáltatottak a történelmi hamisításnak, manipulációnak, szándékos vagy tudatlanságból fakadó félreértelmezéseknek a szélesebb nyilvánosságot célzó történeti tárgyú diskurzusokban, vitákban, állami propagandában és a közösségi médiában. Az előadások célja nem csupán a történeti valóság bemutatása, hanem a valóságot torzító, meghamisító diskurzusok belső logikájának feltárása is. 

Bővebben az előadás-sorozatról: https://bit.ly/3ZopSrs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.