2023. március 1., szerda

„VALAMENNYI TAGUNKAT ARRA KÉRJÜK, MARADJON TAGJA AZ ORVOSI KAMARÁNAK, ÉS MINÉL TÖBB KOLLÉGÁJÁT BIZTASSA UGYANERRE”

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.03.01.


Elfogadta a parlament kormánypárti többsége a törvényt, amely megszünteti a kötelező orvoskamarai tagságot. Kérdés: ez megtöri vagy épp felerősíti a doktorok tiltakozását?


Alig 24 óra alatt szüntették meg az orvosok kötelező kamarai tagságát: az erről szóló, hétfőn benyújtott belügyminiszteri javaslatot 122 igen szavazattal, 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül kedden el is fogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége. E törvény szerint a jövőben a magyar orvosi kamarai (MOK) tagság nélkül is végezhető orvosi tevékenység. Csak az marad a köztestület tagja, aki 30 napon belül ezt írásban megerősíti. A többiek automatikusan elveszítik tagságukat, számukra vissza kell téríteni a már befizetett tagdíjukat is.

A jogszabály a folyamatban lévő és a jövőbeli etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezi át, ahogy az új etikai kódexet is ez a szervezet alkotja meg, és az egészségügyért felelős miniszter hagyja jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódexet illetően. A továbbképzések minősítését a szakminiszter által kijelölt szerv látja majd el. A MOK a jövőben csak a tagjai esetében formálhat véleményt a vezetői kinevezésekről.

A kormányzat – mint arról korábban többször írtunk –, épp akkor érezte szükségét a kamarai tagság felfüggesztésének, amikor a MOK-tagok érdemi tiltakozásba kezdtek. Mivel szakmai érveiket semmibe vették az egészségügy átalakításánál, a MOK arra buzdította háziorvos tagjait, hogy nyomásgyakorlásként ne írják alá az új ügyeleti rendszerre érvényes szerződéseiket az Országos Mentőszolgálattal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.