2023. március 17., péntek

VÁSÁRHELYI MÁRIA: A HATALOM KELTETTE FÉLELEM A TELJES TUDATLANSÁGBA VISZI AZ ORSZÁGOT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.03.17.


Tele van a levegő félelemmel, „fortélyos félelem igazgat”, különösen a pedagógusok körében. A március 15-i ünnepség betiltása a II. kerületi iskolában nem is az iskolaigazgatóról, sokkal inkább a hatalomról szól – véli Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint azért kell, hogy a félelem légköre beköltözzön az iskolákba, hogy ott valóban alattvalókat neveljenek. Utoljára az ötvenes években lehetett ilyen. Ez a visszafelé tartó időutazás pedig a teljesen ostoba, bornírt tudatlanságba viszi az országot. Azt mondja: „megnyomorítani a diákokat, a pedagógusokat, a szülőket, őszintén szólva ezt az ember józan ésszel már nem is tudja felfogni.”


A történetet, hogy Csenki József, a budapesti II. kerületi Budenz József Általános Iskola és Gimnázium igazgatója az első előadás után betiltotta az intézmény március 15-e alkalmából előadott Petőfi-ünnepségét, a 444 írta meg először. Csenki József azt közölte a tantestülettel, hogy a Petőfi Sándor életét születésétől a halálig követő zenés, verses előadásban „annyi aktuálpolitikai áthallás van, hogy ha ez kimegy, vége az iskolának”. A pedagógusok kompromisszumajánlatát se fogadta el: kihúzzák a nem megfelelő részt. Az első előadás után a gyerekek és a pedagógusok a hangos bemondón azt a bejelentést hallották, hogy a második előadás technikai problémák miatt elmarad. Az előadásban szereplő negyedikeseket állítólag annyira felháborította ez a hazugság és az igazgató intézkedése is, hogy spontán tiltakozásba kezdtek, aláírásokat gyűjtöttek és petíciót kezdtek írni.

Vásárhelyi Mária kérdésünkre, hogy ez csak az iskola botránya, vagy annál több, azt mondja, ez van a levegőben. Mindenki teljesen el van bizonytalanodva, hisz' senki nem tudja, hogy a következő pillanatban épp miért fogják „leszúrni”. Tele van a levegő félelemmel, és „fortélyos félelem igazgat”, különösen a pedagógusok körében. Ez a jelenség a hatalomról szól, és nem az iskolaigazgatóról. A hatalom akarata abból is látszik, hogy milyen törvényt akarnak elfogadni a pedagógusok további megrendszabályozásáról. Rabszolgákká, automatákká akarják lefokozni őket, akik semmiféle döntést nem hozhatnak a saját munkájukkal kapcsolatban, hanem robotként végre kell hajtaniuk az utasításokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.