2023. március 26., vasárnap

VLAGYIMIR PUTYIN MAGYAR HANGJA: A PROPAGANDA MŰKÖDIK, A KÖZTÉVÉ UNIÓS JOGOT SÉRT

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2023.03.26.


Az MTVA a kormány, s ezzel Oroszország pártján áll Ukrajna megszállása ügyében – továbbra is ezt az érzetet keltik a közmédia műsorai.


A propaganda terjesztése ellen az orosz agresszió kezdete óta számos ellenzéki párt, médiaszakember és civil szervezet tiltakozott, hiába. A megbonthatatlan oroszbarátságot talán csak az oldhatná fel, ha az Orbán-kormány hátrébb lépne Putyintól. Az orosz elnök ellen Hágában kiadott nemzetközi elfogatóparancs után ez nem is volna furcsa – kútba eshetne a drúzsba, ha háborús bűnös a jó barát. Szakértők szerint azonban aligha halkul a propaganda, hiszen az a választási eredmények és a minapi Népszava-Publicus kutatás szerint is hibátlanul működik (ötödével nőtt a szankciós infláció hívőinek aránya). Moszkva magyar hangja a héten elért Brüsszelig: irodát nyitott az uniós fővárosban a köztévé. Érdemes lesz figyelni, milyen lelkesedéssel követik az EU botrányait, és milyennel az Orbán-kormány mocsarának lecsapolását. Számláló indul.

„Az állami tévé Spöttlével, Nógrádival és hasonló közveszélyes hazudozókkal harsogja az orosz háborús propagandát – írta akkor Polyák Gábor akkor a Facebookon. – Koltay András, a te személyes felelősséged, hogy ennek azonnal véget vess. Te vagy az egyetlen, aki eltávolíthatja a magyar nyilvánosságból az MTVA vezérigazgatóját, a hírhamisításban személyes tapasztalattal rendelkező Papp Dánielt, aki a munkáltatója a hazugság-gépezet további döntéshozóinak.” Koltay ezután a 24.hu-nak a közmédia pártosságát firtató kérdésére azt mondta, „nincs ember ma Magyarországon, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást várna el az egyes médiumoktól”, és „nem az a fő kérdés, ki uralja a nyomtatott sajtót vagy a közmédiát. A magyarországi nyilvánosság ma olyan sokszínű, mint korábban soha…”


Ez nyilván nem magyarázza a múlt évben 130 milliárd adóforintból működő közmédia elfogultságát. Ott ugyanis Spöttle akkoriban azt fejtegette, hogy Zelenszkij hibát követett el a civil lakosság felfegyverezésével (ezért Hitlerhez és a Volkssturmhoz hasonlította), és Putyin talán azért zárta körül Csernobilt, hogy az ukrán elnök ne fejleszthessen atomfegyvert. Az orosz katonák pedig „nyugodtan végzik a munkájukat”. Akkor ugyan egy közlekedési csomópont zavartalan biztosításáról beszélt, de

vajon a hódító katonának ebből áll ki a „munkája”, tehette föl a kérdést a döbbent tévénéző.

Az orosz agresszió másnapján Ungár Péter, az LMP politikusa fordult nyílt levélben Papp Dánielhez, mivel szerinte az Ukrajna elleni katonai agresszióról szóló műsoraik „árnyalatlan, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok” voltak. Az Egységben Magyarországért pártjai emiatt az EBESZ-misszióhoz fordultak.

A Momentum „orosz propagandagyár” feliratot festett a tévészékház elé. Ugyanitt később az ellenzéki pártok demonstráltak. A kormány és az MTVA akkor már folyamatosan harsogta a bornírtságot, miszerint az ellenzék fegyvert és katonákat küldene a frontra, de Márki-Zay Pétert véletlenül sem hívták meg a műsoraikba. Akkoriban csak a kormánypártok képviselőinek és elemzőinek volt „bejárásuk a nézők agyába”. Időközben megszólalt a Koltay-féle Médiatanács is: szerintük a közmédia elleni támadások „alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására”. Nincs itt semmi látnivaló. Néznivaló pedig: csak ez van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.