2023. március 22., szerda

YETTEL-ÜZLET: „HÁROM LEGYET EGY CSAPÁSRA” MÓDSZERREL CSERÉLT TÁVKÖZLÉSI ÉRDEKELTSÉGEKET AZ ÁLLAM ÉS A 4IG

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.03.21.


Alapvetően a piaci helyzetet tisztázta az a lépés, amellyel a magyar állam újra részesedést szerzett a Yettel Magyarországban, a 4iG-csoport pedig kiszállt onnan, és eddigi részesedését Vodafone-részvényekre cserélte. Ezzel letisztult, hogy a magyar Vodafone-ban már az egymástól eltérő jogi értelmezések szerint sincsen többségben az állam. A 4iG itthon eddig sem preferálta a kisebbségi részesedéseket, versenyjogilag is furcsa volt, hogy egy magáncég a három mobiltávközlési szereplő közül egyben többségi, egyben pedig kisebbségi tulajdonos volt.


Vodafone-részvényekre cserélte Yettel–CETIN-részesedését a 4iG-csoport – jelentette be a cég, amelynek munkatársai a többszereplős megállapodás részleteit – a közleményen túl – már nem kívánták a Telexnek kommentálni. A közlemény szerint az ügylettel a 4iG-csoport (közvetlenül az Antenna Hungária) 70,5 százalékra növelte tulajdonát a Vodafone Magyarországban.

Az Antenna Hungária a PPF Telecom Group magyarországi leányvállalataiban (itt fontos, hogy nemcsak a Yettel-cégekről, hanem a hálózati infrastruktúrát kezelő CETIN toronycégről is szó van) meglévő 25 százalékos tulajdonát cserélte el az állami Corvinus Zrt. által birtokolt Vodafone-részvények 19,5 százalékára, vagyis az Antenna Hungária kiszállt a magyarországi Yettel–CETIN-leányvállalatokból, az állam pedig beszállt.

„Minden szempontból logikus, tisztázó lépés volt, amely végre teljesen tiszta helyzetet teremt”

– mondta a Telexnek egy érintett. A dealről korábban itt, itt és itt is írtunk.

Az ügylet lényege, hogy egyetlen csapással (deallel) három legyet ütöttek le a felek:

- egy versenyjogi helyzetet tisztáztak;

- egy tulajdonhányad-számítást

- és egy pénzügyi befektetés sorsát rendezték.

Lássuk ezeket sorjában...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.