2023. április 3., hétfő

A PÁRIZSIAK BETILTANÁK A BÉRELHETŐ ELEKTROMOS ROLLEREKET

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2023.04.03.


A párizsiak helyi népszavazáson úgy döntöttek, betiltják a bérelhető elektromos rollerek használatát a francia fővárosban – írja a BBC.

A vasárnapi népszavazáson 90 százalékos győzelmet arattak az e-roller ellenző
i...

...Párizs volt az egyik első európai nagyváros, amelyik bevezette a bérelhető elektromos rollerek és robogók rendszerét. A kritikusok szerint azonban több kárt okoztak, mint hasznot: az elektromos járművek használói számtalan közlekedési balesetet okoztak, veszélyesen, a KRESZ szabályait nem betartva közlekedtek, a járdán hagyott e-rollerek pedig eltorlaszolták az utat.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere azután döntött a népszavazás kiírása mellett, hogy az elektromos rollerek több súlyos és halálos közlekedési balesetet is okoztak a városban. A polgármester vasárnap, miután leadta a szavazatát, azt nyilatkozta: „Elkötelezett vagyok amellett, hogy tiszteletben tartsam a választók döntését.”

A szocialista városvezető hozzátette, a bérelhető elektromos rollerek rendszere drága, ráadásul „nem túl fenntartható, és rengeteg balesetet okoz”.

A város már 2019-ben próbálta szigorúbb szabályokkal kordában tartani a városban elszaporodott elektromos rollerek hordáit. Előírták, hogy csak láthatósági mellényben és sisakban lehet használni őket, nem lehet velük forgalommal szemben haladni, és komoly bírságot szabtak ki azokra is, akik átlépték a sebességhatárt, vagy nem az arra kijelölt dokkolókban hagyták a rollereket. A helyiek nagy része szerint azonban a szigor nem jött be: Párizs közterületeit ellepték a gazdátlanul heverő bérelt e-rollerek, és a balesetek száma sem csökkent érdemben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.