2023. április 3., hétfő

A SÜLLYEDŐ HAJÓ NEM A MOSONMAGYARÓVÁRI KÓRHÁZ, HANEM A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

TELEX
Szerző: CSÉFALVAY ATTILA
2023.04.03.


Több mint 250 millió forintot tett be az állami fenntartású Karolina Kórház működtetésébe a mosonmagyaróvári önkormányzat, hogy ne kelljen osztályokat bezárni, márciustól mégis változások történtek: többek közt a hétvégéken a kismamákat és babákat át kell vinni Győrbe. A helyiek tiltakoznának, ha lenne, aki megszervezné: közel 100 ezer ember érintett. Szijjártó László, az orvosi kamara ott praktizáló megyei elnöke úgy látja: elkeserítő, aggasztó és teljesen kilátástalan a helyzet. A fideszes polgármester sem elégedett, a kórház főigazgatója szerint azonban a szakemberek száma határozza meg, hogy tudnak-e minden szakterületen 0–24 órában ellátást nyújtani. Most két altatóorvos és két belgyógyász hiányzik.


Egy ideje „önkormányzati lélegeztetőgép” tartotta életben a mosonmagyaróvári Karolina Kórház több osztályát, azokat ugyanis a koronavírusra hivatkozva közvetlenül a felújítás után, 2020 végén bezárták – hivatalosan: működését ideiglenesen felfüggesztették. Átrendeződtek az osztályok, és az orvosok és szakdolgozók hiánya miatt egy ideig a járvány lecsengése után sem sikerült elindulnia. Jókora felháborodás volt, az osztályok újraindítására online aláírásgyűjtés és civil élőlánc szerveződött.

Ekkor jött az önkormányzati segítség, helyi forrásból tudták újraindítani a sebészeti mátrix egységet, a szülészet-nőgyógyászatot és a gyermekgyógyászati felügyeletet. A mosonmagyaróvári képviselő-testület 2021 második felében 72 millió forint támogatást adott az állami fenntartású Karolina működtetésére. A pénzt ezen osztályok orvosi, szakdolgozói körében az óradíjak feletti juttatásra költötték...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.