2023. április 10., hétfő

ÁGH ATTILA: VALÓBAN SORSFORDÍTÓ LESZ, HA EZ ÍGY MEGY TOVÁBB

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.04.10.


A kormány béna, nem tud megbirkózni sem az európai uniós követelményekkel, sem a magyar gazdaság rendbehozatalával és irányításával – véli Ágh Attila professzor. A politológus úgy látja, ha továbbra is a „rendetlenkedő” tagállam leszünk, az EU ugyan nem tud kizárni soraiból, de sokáig a partvonalon tarthat. Így teljesen lecsúszunk és azért fog az ország küzdeni, hogy megőrizhesse utolsó előtti helyét a tagállamok között. A professzorral a Fidesz legutóbbi választási győzelme óta eltelt egy évet értékeltük.



Hogyan látja az elmúlt egy év történéseit a FIDESZ – KDNP új kormányzati ciklusában?

A Fidesz 2022-es áprilisi látványos győzelmével politikai patthelyzet alakult ki. Mégpedig azért, mert a győztes ugyan már a választás előtt belecsúszott a válságkezelés válságába, mégis nyert. Ez a válság tovább mélyült egy év alatt, három alapvető okból is. December közepén az Európai Unió határozatot hozott a források befagyasztásáról, miután Magyarország kormánya súlyosan megsérti az európai jogállamiságot. Közben kiderült, hogy az uniós tagországok közül a nemzetközi felmérések Magyarországot tartják a legkorruptabb államnak. Eközben pedig a gazdaság állapota odáig romlott, hogy Magyarországon van a legmagasabb infláció, és megkezdődött a nagymértékű eladósodás. Beáll az ikerdeficit állapota, ami azt jelenti, hogy a belső költségvetés és a külső elszámolás területén is egyformán komoly deficites folyamatok indulnak be.

Hogy juthattunk el ideáig?

Egyfelől van egy béna kormányunk, amely nem tud megbirkózni sem az európai uniós követelmények teljesítésével, sem a gazdaság irányításával és rendbehozatalával. Ugyanakkor a politikai patthelyzet másik oldalán vannak a vesztes ellenzéki pártok. Ők nem a választási vereség miatt bénultak meg, hanem azért, mert a választási vereség után még tovább romlott az együttműködés, olyannyira, hogy a törpék között a legnagyobb törpe, a DK nagyon határozott, mondhatni néha agresszív magatartással nem együttműködést próbál kialakítani a többi ellenzéki párttal, hanem megpróbálja elszipkázni a vezetőiket és egyáltalán, magának alárendelni vagy netán felszámolni őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.