2023. április 17., hétfő

BESÜLT AZ AMERIKAI NAGYKÖVET ELLENI ANTISZEMITA FEGYVER - DAVID PRESSMAN "MEGÉRKEZETT" BUDAPESTRE AZZAL, HOGY AZ ÉLET MENETE VENDÉGE ÉS SZÓNOKA LETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.04.17.


David Pressman az első sorban haladt és beszédet mondott az Élet Menetén. Ezzel besült az orbánista propagandagyár fegyvere, amely azzal próbálta hitelteleníteni az amerikai nagykövetet, hogy megsértette a magyar zsidóságot, mert meghívta a Jobbik elnökét az amerikai nagykövetség zsidó húsvét alkalmából rendezett fogadására, amellyel az antiszemitizmust támogatta. Az Élet Menete a magyarországi zsidóság legnagyobb szabású rendezvénye, amely a holokausztra emlékeztet és a szélsőjobboldali eszmék következményeire figyelmeztet.

Azzal, hogy David Pressmant meghívták és beszédet mondott az Élet Menetén, elejét vették a szervezők minden olyan hamis beállításnak, hogy az amerikai nagykövet nemkívánatos személy lenne a magyarországi zsidóság számára. Ellenkezőleg. David Pressman tevékenysége megerősítette az emberi jogok védelmének fontosságát, elutasítva az antiszemitizmus, a rasszizmus, a kisebbségek elleni diszkrimináció és üldözés minden formáját. Márpedig Magyarországon állami szintre melkedett a kisebbségi jogok korlátozása és a kisebbségek elleni uszítás.

Az Élet Menete minden évben arra emlékeztet, hogy a tetteket a szavak előzik meg, az antiszemita propagandát és gyűlöletkeltést, a dehumanizációt, a jogfosztást ezért soha nem lehet szó nélkül tudomásul venni, ha bármilyen kisebbség ellen elkezdődik ugyanaz. Mert a zsidóság megtanulta, hogy a holokauszt után a szélsőjobboldali, fasiszta és náci propaganda más kisebbségek ellen kezdi tenni ugyanazt, helyet cserélnek a propagandában mások a zsidókkal (a romák, a melegek, a menekültek, stb.), de a végén a nácik mindig visszatalálnak a zsidókhoz.

Ahol megjelenik a fasiszta propaganda, ott senki nincs többé biztonságban. Ezért az Élet Menete, s minden emberi jogok, szabadság és demokrácia melletti megemlékezés figyelmeztetés és vádirat az Orbán-rezsim ellen, amely szellemi örököse azoknak, akik egy tömeggyilkosság, a történelem legnagyobb és legbrutálisabb népirtásának végrehajtói és bűnrészesei voltak, s akik életben tartják ma is azokat a sötét eszméket, ideológiákat, amelyek a holokauszthoz vezettek.

Ezért a holokauszt arra figyelmeztet, hogy a veszély nem múlt el, csak formailag átalakult. David Pressman emlékeztetett arra, hogy az egyedülálló népirtás nem mehetett volna végbe a passzívan szemlélők tétlensége nélkül. Amikor az emberek látják a bajt, de nem tesznek semmit. Ehhez már mi tesszük hozzá, hogy ma is tétlenül végignézik a magyar emberek, hogyan épül fel egy fasiszta és náci állam, hogyan csorbítják az alapvető emberi jogokat, hogyan hazudnak, uszítanak vallási-nacionalista, kirekesztő jelszavakkal, és nem tesznek semmit. Áldozatokká és bűnrészesekké válnak.

Az amerikai nagykövet „megérkezett” Budapestre azzal, hogy az Élet Menete vendége és szónoka lett. Máris történelemformáló személyiség Magyarországon, aki Mark Palmerre emlékeztet, aki a demokratikus rendszerváltáskor volt amerikai nagykövet, és fontos szerepet játszott abban, hogy Magyarország demokratikus ország legyen. Azzal a különbséggel, hogy David Pressman a diktatúra aranykorában van Budapesten, amikor az önkényuralom még ereje teljében van.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük David Pressman Élet Menetén elmondott beszédét, amely az amerikai nagykövetség honlapján is megjelent...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.