2023. április 3., hétfő

GÁBOR GYÖRGY: A HATALOM SZOLGÁLÓLÁNYA

NÉPSZAVA
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.04.02.


...a hazai politikai gyakorlatból egyre inkább elveszni látszanak a szakpolitikai kérdések, a különféle szakterületek (a gazdaságtól a közegészségügyön át a tudománypolitikáig stb.) racionális-észelvű átgondolása, s a regnáló hatalom a racionális szakmai felvetéseket a politika és az ideológia furkósbotjával kívánja elrendezni és dűlőre vinni.

A diktatúrák hamisítatlan módszeréről van szó, ahol a politikai hatalom nem az észszerű, racionális, megvitatott és végiggondolt megoldásokban érdekelt, hanem kizárólag a saját politikai, gazdasági és személyes előnyeinek brutális és irra­cionális érvényesítésében.

Az orbáni politika nem az észérveket teszi saját szolgálólányává, nem a racionális argumentumokra hivatkozva hozza meg döntéseit, hanem kizárólag a folyton kedvére alakítható, újra és újra átgyúrható-átformálható kváziideológiára, amely a valóságos és érdemleges viták elfojtására, hárítására vagy megkerülésére szolgál. A gumiszalagszerűen rugalmas ideológia a politika szolgálólányává vált, vagy még pontosabban: a gondolattalanság, a gondolatnélküliség szolgálólányává. Ancilla incogitantiae lett, ám míg a középkori ancilla theologiae fogalma még a ráción túli teológiai gondolkodásra is képes volt termékenyen hatni, irányt mutatni a bölcseleti kutatásoknak és a teológiai megfontolásoknak, addig az ancilla incogitantiae a gondolattalanság szolgálólánya, ahol az ideológia csak arra való, hogy erőnek erejével távol tartsa az észérveket és a megfontolásokat.

A hatalom pajzsa.

Az elmúlt hetekben több emlékezetes formában is manifesztálódott a „gondolattalanság szolgálólánya”: a hatalom kizárólag önös anyagi és politikai érdekeit vette számításba akkor, amikor az állami egyetemek több ezer milliárdos vagyontömegét fideszes alapítványokba átpumpálva privatizálta, és a kuratóriumokat élethossziglan kinevezett fideszes klientúrával töltötte föl. Nem számított itt semmilyen racionális megfontolás: nem számított az egyetemek létfeltételét képező oktatási és tudományos szabadságra, autonómiára történő hivatkozás, amelyek hiányában mind az oktatás, mind a kutatás elsorvad és eljelentéktelenedik, s a magyar felsőoktatás behozhatatlan hátrányba kerül a nemzetközi versenyben. De nem számított a hatalomnak sem a Horizont program komoly pénzforrásainak elvesztése, sem a hazai egyetemistáknak az Erasmus program biztosította páratlan lehetőségtől való elesése, nem számított itt semmi más, kizárólag az, hogy a fideszes hűbéri lánc tagjai kerüljenek itt is pénzosztói szerepbe, s az ő ideológiai elkötelezettségük határozza meg a normális esetben autonóm, tehát az orbáni észjárásban veszélyes üzemnek számító egyetemek működését, oktatói állományát, tudományos érdeklődését és irányultságát. Elvégre Orbán világosan megmondta: világnézetileg elkötelezett, nemzeti szemléletű komisszárokkal szükséges teletömni az egyetemeket irányító kuratóriumi testületeket.

A Fidesz által világra segített gondolattalanság szolgálólánya olyannyira teszi a dolgát, hogy immár hallani olyan egyetemről, ahol jóval az alapítványi formába rendezés előtt megtörténhetett, hogy a politikai vezetés laza felsőbbséggel odaüzent – ennyit az egyetemi autonómia észelvéről –, hogy ki az, akit nem szívesen látna az egyetem oktatói, kiváltképp vezetői között, s a gondolattalanság szolgálólánya mindennemű racionális érv hiányában a rezsimhez illő zsarolásba fogott, az egyetemnek beígért anyagi támogatást ettől téve függővé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.