2023. április 25., kedd

NOVÁK MINTHA KILÉPETT VOLNA A BÁB SZEREPÉBŐL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.04.25.


Novák Katalin, akit éppúgy párthűsége alapján választott ki Orbán az államfői posztra, mint hivatali elődeit, mostani lépésével elkerüli azt, hogy szánalmas bábfigurának tűnjék – írja a Tageszeitung.

A nemzetközi média részletesen taglalja, hogy az Európai Parlament öt frakciója – a kereszténydemokrata, a szociáldemokrata, a liberális, a zöld és a baloldali képviselőcsoport – közös levélben szólította fel Ursula von der Leyent, az uniós végrehajtó testület, az Európai Bizottság elnökét, hogy vonja meg az EU-pénzeket Magyarországtól, ahol tovább romlik a demokrácia és az alapvető jogok helyzete. A felháborodás legújabb kiváltó oka az a törvény, amely lehetővé teszi a névtelen feljelentést olyan esetekben, amikor azonos nemű pár közösen nevel gyermeket. A törvénnyel – írja a német sajtó – meglepetésre Novák Katalin köztársasági elnök is szembefordult. A Handelsblatt, a német üzleti körök lapja a dpa hírügynökség beszámolója alapján felhívja a figyelmet arra: ez az első eset, hogy a hivatalban levő államfő fellép egy olyan törvény ellen, amely nagy jelentőséggel bír a 2010 óta kormányon levő Orbán Viktor ultrakonzervatív ideológiája szempontjából. A cikk mindenesetre megjegyzi: az Országgyűlés a köztársasági elnöki vétó ellenére megteheti, hogy akár változatlan szövegezésben mégis megerősítse a törvényt.

Novák kilépett a báb szerepéből

A többnyire csak taz-ként emlegetett berlini Tageszeitung az úgynevezett feljelentési törvény kapcsán úgy vélekedik: Novák Katalin, akit éppúgy párthűsége alapján választott ki Orbán az államfői posztra, mint hivatali elődeit, mostani lépésével elkerüli azt, hogy szánalmas bábfigurának tűnjék.

Az apa férfi, az anya nő

Frankfurter Allgemeine Zeitungban Stephan Löwenstein kiemeli, hogy a törvény szövegébe nem sokkal annak parlamenti elfogadása előtt került be az a kitétel, miszerint olyan esetekben is lehetséges a bejelentés megtétele, amikor valaki úgy véli, hogy a házasság és a család alkotmányos szerepének az érvényesülése – mármint az, hogy „az apa férfi, az anya nő” – megkérdőjeleződik.

A feljelentési törvény újabb akadály a helyreállítási alap útjában

Az AP amerikai hírügynökség, amelynek a tudósítását átvette az ABC tévéhálózat és a Washington Post is, idézi a meghatározó súlyú EP-frakciók közös leveléből azt a kitételt, hogy a törvény miatt nem lehetséges pozitív értékelést adni Magyarországról a világjárvány utáni helyreállítást szolgáló pénzügyi alap folyósítását illetően. A levél egyébként – mutat rá az AP – nem csupán az LMBTI-emberek, hanem a tanárok méltósága, alapvető jogaik sérelmét is szóvá teszi.

Az amerikai hírügynökség kitér arra, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap megbeszélést folytatott ugyan Didier Reynders uniós igazságügyi biztossal, de – mint megállapítja – az eszmecsere nagyobb áttörés nélkül zárult.

A felcsúti kisvasút az eltűnt uniós pénzek szimbóluma 

Miközben Magyarország az EU-szankciók következményeitől szenved, Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujának a kisvonata az eltűnt uniós pénzek szimbólumává emelkedett – ez már Frankfurter Rundschau helyszíni riportjában olvasható. Az írás megszólaltatja Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, aki szerint olyan gond nincs, hogy korrupciós eseteket találjanak, viszont nehezen tuják eljuttatni megállapításaikat a nyilvánossághoz. Hadházy szerint Orbánnak éppúgy szüksége van az EU-támogatásokra, mint Vlagyimir Putyinnak az olajbevételekre. Az EU által elvárt reformokat azonban ma még alig érezni, ezért a magyar képviselő szerint helytelen lenne, ha Brüsszel beadná a derekát. Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselőtől is azt a véleményt idézi a Frankfurter Rundschau, hogy hiba lenne már az első kisebb látszatreformok nyomán engedni. Freund szerint a pénzbefagyasztás módszere működik, valami megmozdult.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.