2023. április 3., hétfő

ORBÁN MAFFIA MÓDSZEREKET ALKALMAZ A CDU POLITIKUSA SZERINT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.03.


Orbán Viktor illiberális demokráciája már a német vállalatokra is veszélyt jelent. Két építőipari cég magyar leányvállalatának eladását próbálja kikényszeríteni a kormány a Spiegel szerint, egy régi motoros CDU-s politikus maffia módszerekről beszélt. Az amerikai humorista, Jon Stewart Hidhvégi Balázst kérdezte arról, Ukrajnának miért ne akarhatná ugyanúgy kivívni a szabadsgát, ahogy azt Magyarország tette. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Orbán Viktor elérkezettnek látta az időt ajtót mutatni egypár, a hazánkban letelepedett német befektetőnek – erről közölt cikket a Der Spiegel nemzetközi kiadása, az írás felcíme: „Maffia módszerek”. A Heidelberg Materials és a Schwenk Zement építőipari szolgáltató cégek kb. egy éve furcsa levelet kaptak. Ebben az aláíró jelezte, hogy részesedést szeretne szerezni az említett német vállalkozásokban, mint a magyar piac meghatározó szereplője. A levélíró udvariasan közölte, hogy személyes találkozón lenne érdemes a részleteket megbeszélni. Köszönöm a baráti együttműködését – zárta sorait. Úgy tudni, nem hagyott kétséget afelől sem, hogy gáláns lesz az ajánlata, amit nehéz szívvel lehetne csak visszautasítani. A Transparency International a levél szerzőjét úgy tartja számon, mint aki igencsak közel áll a magyar kormányfőhöz.

A Der Spiegel szerint a két német cég magyarországi leányvállalata, a Duna-Dráva Cement Kft. a kormány útjában állt. A németeknek tulajdonképpen csak a sorok között kellett megtanulni olvasni – íja a lap. Orbán nemrég arról beszélt, hogy az ipari szektor többségének újra magyar tulajdonba kell kerülnie, ezután pedig három olyan kormányrendeletet is elfogadtak, amelyek egyre nehezebbé tették a cég működését.

Majd pár hete jött Lázár János törvénytervezete, amely a lap szerint lényegében befejezné az iparág állami ellenőrzés alá helyezését. Ha az elképzeléseknek megfelelően a törvény júliusban hatályba lép, az állami tisztviselők szinte teljes mérlegelési jogkörrel rendelkeznének a termelési szintek és árak diktálásában a külföldi cementgyártók számára. Ezek a versenyszabályozó intézkedések ellentmondanak az egységes európai piac működésének, egyértelmű, hogy a kormány ki akarja kényszeríteni, hogy eladják a céget – véli az egyik heidelbergi vezető.

A cikk ironikusan felidézi azt a jópár éve elhíresült jelenetet, amikor Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság legutóbbi elnöke diktátorként szólította meg Orbánt. (Persze mi még egy kisebb, vicces arclegyintésre is emlékszünk… noha állítólag nagyon jó viszonyban volt a két politikus.) Orbán illiberális demokráciája egyre több német vállalatra jelent veszélyt. Gunther Krichbaum, a CDU európai politikai szóvivője a Bundestagban nyíltan úgy fogalmazott, hogy Orbán maffia módszereket alkalmaz. Az írás hihetetlen mélyre ás, és feltételezett bűncselekményekről írva utal arra is, hogy az ügyészség nem teszi a dolgát, mert az ilyen maffia eljárásoknak semmi következményük nincs Magyarországon.

A harmadik világháború kockázatának kérdését vetette fel az ismert amerikai humorista, Jon Stewart legutóbbi show-műsorában. A megkérdezett politikusok kizárták ennek a lehetőségét, mind optimistán válaszoltak, de természetesen humorral alaposan megszórva. Már amennyire lehet az ilyet humorral kezelni. A beszélgetés Washingtonban az amerikai külügyminiszterrel kezdődött – akinél felvetette, hogy miként lehetne bízni az Európai Unió egységében, ha ott van Magyarország, aki olyan, mint az amerikai kongresszusban az a bizonyos Marjorie Taylor Greene (Trump elvakult híve). Antony Blinken nem ült fel a provokációnak.

Jon Stewart ezután átruccant Brüsszelbe, ahol román, francia, szlovén, ír, svéd képviselőkkel beszélgetett. Itt már jópár Magyarországot problémás országként megjelenítő véleménnyel találkozott. Probléma Orbán, probléma Paks orosz háttere, probléma a magyar demokrácia, probléma, amit látunk Magyarországból – fogalmaztak az uniós képviselők érzékelve az Unió megosztásának veszélyét. Daniel Freund, Roberta Metzola EP-elnök mellett megszólította Jon Stewart Cseh Katalint és Hidvéghi Balázst is.

A kormánypárti EP-képviselő szerint azt sem lehet tudni, mit jelent egyáltalán a győzelem fogalma ebben a háborúban. Jon Stewart rákérdezett: ha Ukrajna keleti területeit az oroszoknak adná, akkor jók vagyunk? Győzünk?  Hidvéghi elgondolkodott, majd utalt rá, ezt nem mi döntjük el. Elmondta, mi az a nép vagyunk, amelyik mindig kivívta a szabadságát, és így tudta megőrizni identitását. Erre Jon Stewart visszakérdezett, ugyanez nem illetné-e meg Ukrajnát is? "Érezhetik ugyanezt és követelhetik is ezeket a jogokat, de reális formában kellene – válaszolt Hidhvégi.

Newsweek hírként – komment nélkül - közölte Orbán 3. világháborús aggályait, illetve azt, hogy ő úgy érzi, az európai politikusok közel kerültek ahhoz a döntéshez, hogy békefenntartókat küldjenek Ukrajnába.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője orosz újságíróknak úgy reagált Orbán szavaira, hogy már az ötlet felvetése, a vita kinyitása önmagában is nagyon veszélyes lehet – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.