2023. április 17., hétfő

ORBÁN NEM HARAGSZIK A PEDAGÓGUSOKRA, CSAK A PÉNZ A KLIENTÚRA FIZETÉSÉRE KELL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.04.17.


Alaposan téved, aki azt gondolja, hogy azért akarja a kormány a pedagógusokat a közalkalmazotti jogviszony helyett egy teljesen új jogállásba, az úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba terelni, mert Orbán haragszik a nemzet napszámosaira, mivel azok tüntettek, sztrájkoltak ellene.

Magyarország legújabb kori „diktátorát” – ahogy az Európai Bizottság egykori vezetője, Jean-Claude Juncker nevezte – politikusként sohasem vezették olyan „alja” dolgok, mint az indulat vagy az érzelem. Egy 2008-as, szűk körű értelmiségi találkozón a Fidesz elnökeként azt mondta, azért gondolja úgy, hogy Gyurcsány Ferenc – tőle eltérően – nem profi politikus, mert egy profi politikust nem ragadhatnak el az indulatok, neki nem lehetnek érzelmei. Vele tehát soha nem fordulhatna elő egy őszödi beszéd. Az akkor még legalább tizenkét – vagy több – éves kormányzásra készülő Orbán Viktor azzal számolt, hogy három választást nyernek zsinórban. Kormányzásának két szakasza lesz: az első két évben válságmenedzselés és megszorítások jönnek – „egyes csoportoknak rossz lesz, sokaknak sok minden fog fájni” –, de utána meg tudják valósítani tíz éves programjukat.

Nos, a tizenharmadik éve Magyarországot vezető politikus akkor nem árulta el, hogy mely csoportok is lesznek azok, akiknek fájni fog, mindenesetre közölte, ő miniszterelnökként az aktívakra támaszkodott, azokat preferálta, akik dolgoztak és már volt némi vagyonuk, majdani kormányfőként továbbra is rájuk akar támaszkodni. Ebbe a kategóriába azonban nem fértek és férnek bele a közalkalmazottak. Persze vannak kivételek, mondjuk a kabinet tagjai. Míg 2014-ben 13 miniszter, 57 államtitkár és 113 helyettes államtitkár dolgozott a kormányban, addig 2018-ban már 13 miniszter, 66 államtitkár és 117 helyettes államtitkár, ami legalább havi 167 millió forintjába került a magyar államnak. A 2022-ben alakult ötödik Orbán-kormányban 14 miniszter, 57 államtitkár, és 111 helyettes államtitkár van. Azért kevesebb, mert a Miniszterelnökségen 12 helyett mostanra már csak 10 államtitkárság maradt. Ez év júliusában több mint 50 százalékos fizetésemelésnek örülhetett 16 képviselő államtitkár, így ők összesen bruttó 3,3 millió forintot keresnek, a nem képviselő államtitkárok illetményét 1,75 millióról ugyancsak 1 millió 974,6 ezer forintra emelték, a helyettes államtitkárok sem keresnek kevesebbet 1,3-1,65 millió forintnál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.