2023. április 2., vasárnap

PÁLINKÁS JÓZSEF: A HATALOM MINDEN KÉRDÉSBE BELE AKAR SZÓLNI – 1. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.04.02.


Magyarországon strukturálisan sérül az akadémiai szabadság. Ebben egyetért Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke az Oslói Egyetem kutatóival, akik az Európai Parlament felkérésére készítették el nemrég bemutatott tanulmányukat. Szerinte ugyanis mind az átszervezetten működő egyetemeknél, mind az akadémiáról leválasztott kutatóhálózatnál módjuk van a politikai kinevezetteknek arról dönteni, hogy az adott intézményben milyen kutatások folyhatnak. Ha pedig megtehetik, akkor lesznek olyan helyek, ahol meg is teszik.


Magyarország az egyedüli EU-tagállam, ahol – egy friss, norvég tanulmány szerint – strukturálisan sérül az akadémiai szabadság. Ön, mint az Akadémia volt elnöke miként látja ezt?

Egyetértek a megállapítással. Azt nem tudom megítélni, hogy ez-e az egyetlen európai ország, mert nem csináltam nemzetközi felmérést. De az tény, hogy a politikai kinevezetteknek mind az átszervezetten működő egyetemeknél, mind az akadémiáról leválasztott kutatóhálózatnál módjuk van arról dönteni, milyen kutatások folyhatnak az adott intézményben. Azt nyilván nem fogják meghatározni, hogy az Atommagkutató Intézetben mely atommagok kutathatók, és melyek nem, de a társadalomtudományok területén már jelentős beleszólásuk van. Magyarországon az átalakított felsőoktatás intézményeinek kuratóriumi tagjai beleszólhatnak abba, hogy kit nevezzenek ki egyetemi tanárnak, milyen tanszéket hozzanak létre, vagy zárjanak be. Ez mindenki számára nyilvánvaló, aki belenéz abba, hogyan alakították át ezt a rendszert. Aki nem nézte meg, azzal továbbra is el lehet hitetni, hogy az egyetemi szenátusok döntenek tudományos és oktatási kérdésekben. Aki látja, hogy Magyarországon mi történik, annak világos, hogy kritikus pontokon beleszólhatnak, és ismét hangsúlyozom, ha beleszólhatnak, akkor természetesen bele is fognak szólni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.