2023. április 26., szerda

TIEN ÚR ÉS ORBÁN VIKTOR KÖZÖTT JÓL MŰKÖDIK A KUANHSZI, ÚJABB KÍNAI ÓRIÁSBANK TELEPÜLT MAGYARORSZÁGRA

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.04.26.


Összesen 350 ezer alkalmazottja van, és csak Kínában 14 500 fiókja működik a világ második legnagyobb bankjának számító China Construction Banknak, amely Magyarországon is fióktelepet nyitott. A CCB szerteágazó tevékenységet folytat, nagy ügyfeleit külföldre is követi, így várhatóan Magyarországon is részt vehet majd kínai hátterű infrastrukturális vagy akkumulátorprojektekben. A bank elnöke Tien Kuo-li, aki már 2013-ban személyes kapcsolatba került Orbán Viktorral, és a kormányfő 2014-es újraválasztásakor is meghívták Budapestre.


Megérkezett Magyarországra a világ második legnagyobb bankja, a China Construction Bank (CCB). Az elmúlt napokban nemcsak a bank fióktelepének megalapítása, de mindenféle tárgyalás, együttműködés is bekerült a hazai sajtóba, a Telex pedig azt tárta fel, hogy a CCB még a Vodafone-ügylet finanszírozásában is aktív.

Az Opten adatai szerint a hazai CCB a Szabadság tér 7. szám alatt működik, egyelőre 13 fővel. A vezető tisztségviselői kivétel nélkül kínai magánszemélyek, a könyvvizsgáló az Ernst & Young. A Telex tapasztalatai szerint nem könnyű megismerni őket, a hazai bankárok nem nagyon ismerik a zárt világban dolgozó hazai fióktelepet, a kínai kultúrát ismerő sinológusok pedig a bankot, a kínai bankrendszert ismerik kevésbé. Mindenesetre érdeklődésünket jeleztük a hazai CCB-nek, ha a kérdéseinket feltehetjük majd, beszámolunk a közvetlen tapasztalatainkról is.

A piaci kapitalizációja alapján a CCB ma a világ második legnagyobb bankja. Kínában több mint 14 500 fiókja van. Európai fióktelepet tart fenn Londonban, Barcelonában, Frankfurtban és Luxemburgban, de a világ más részeiben sokkal erősebb. A teljesség igénye nélkül jelen van Hongkongban, Johannesburgban, New Yorkban, Szöulban, Tokióban, Santiago de Chilében és Ausztrália nagyvárosaiban. Összesen 350 ezren dolgoznak a banknak. Nem egyszer terjeszkedett felvásárlásokkal is, Hongkongban, Makaón, Indonéziában is volt ilyen tranzakció...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.