2023. április 14., péntek

VANNAK SZANKCIÓK, AMIK MŰKÖDNEK

FACEBOOK
Szerző: RÁCZ ANDRÁS
2023.04.13.


Vannak szankciók, amik működnek: a magyar kormány kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB).

Ez most egy olyan kormánydöntés, amivel teljes mértékben egyet tudok érteni. Korábban kellett volna (sőt, igazából be sem kellett volna engedni), de jó, hogy most megtörtént.

1)A kérdés innentől az, hogy vajon Magyarország vissza tudja-e kapni a bankban meglévő részesedése értékét, vagy ez a pénz elveszett.

Az IIB alapszabálya ugyanis nem rendezi egyértelműen, hogy mi a helyzet akkor, ha egy tag kilép. Nincs egy konkrét, körülhatárolt eljárási rend, hanem a tagok megegyezéséhez van kötve, hogy pontosan mi történik kilépés esetén a bent lévő vagyonnal.

Támpont lehet, hogy a többi, az IIB-ből kilépett uniós tagállam közül eddig egyik sem kapta vissza a tőkéjét.

Ha valóban elveszik a bankba betett magyar pénz, az felveti annak a kérdését, hogy vajon mennyiben felelősök ezért azok az állami vezetők, akik a fenti, ismert körülmények ellenére is úgy döntöttek, hogy Magyarország közpénzt tesz ebbe a bankba.

Őszintén remélem, hogy a magyar-orosz viszonynak legalább annyi konkrét hozadéka lesz, hogy Budapest - a többi kilépett tagtól eltérően - vissza tudja kapni az IIB-be rakott közpénzt.

2) Fun fact: Magyarország egyszer már kilépett az IIB-ből, még az első Orbán-kormány idején, a lengyelekkel együtt. A lengyelek egy petákot sem kaptam vissza a pénzükből, az IIB ugyanis azt állította, hogy az eszközeinek értéke akkor éppen negatív volt, amikor Budapest és Varsó bejelentette a kilépését. A történetet lásd itt: https://vsquare.org/budapest-a-welcoming-gateway-to.../ (azt nem tudom, hogy Budapest anno visszakapta-e a pénzét. Gyanítom, hogy nem, de tudni nem tudom.)

Mindenesetre a fentiek fényében várhatóan szép menet lesz visszaszerezni a bankban lévő magyar pénzt.

3) További szórakoztató kérdés, hogy mi lesz az IIB-nek átadott, óriási (és óriási értékű) belvárosi épülettel, ugyanis ebben sem egyértelműek a nyilvánosan elérhető szabályzatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.