2023. május 4., csütörtök

A MAGYAROK KÉNYSZERÜLNEK LEGINKÁBB A SPÓROLÁSRA A RÉGIÓBAN - MÁR NEM IGAZÁN MŰKÖDIK A HÁBORÚVAL IJESZTGETÉS?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.05.04.


A lengyelek, a csehek és a szlovákok is bátrabban költekeznek, mint a magyarok – derült ki egy felmérésből. A visszafogottabb vásárlás szükségességét az emberek egyre kevésbé egy elhúzódó háborútól való félelem, mint inkább az infláció miatt érzik.


A nehezedő gazdasági hatásokra – derült ki a Publicis Groupe második éve futó régiós felméréséből – a tavalyi 22 százalékkal szemben a magyarok 41 százaléka számolt be arról, hogy csökkentette költségeit. A cseheknél az idei adat 22 százalék lett az előző évi 15-tel szemben, a lengyeleknél a 20 százalék romlott 28 százalékra, a szlovákoknál pedig mindez a 2022-es 21 százalék 25 emelkedett százalékra. Mint megállapították: a régióban vizsgált országok közül minden fogyasztási kategóriában a magyarok fogták vissza leginkább a költekezést az elmúlt negyedévben. Ma már azok is spórolnak, akik tavaly nem tették.

A kutatók a következő negyedévre nem jósolnak jelentős változást. Javulást egyelőre csak minimálisat remélnek, és azt is csak egy-egy termékkategóriában, valamint úgy vélik, hogy a fogyasztók már azt is jó hírként fogják értékelni, ha stagnálás következik.
A kutatás az egyik leggyakrabban vásárolt fogyasztói kategóriákat – köztük az édesség, az alkoholmentes ital, a gyógyszer, az állateledel és a kávé - vizsgálta, hogyan változnak az emberek fogyasztási szokásai a nehezedő gazdasági környezet hatására. A válaszokból kiderül – és ez Magyarországra és a többi országra is igaznak bizonyult –, hogy a visszafogottabb költekezés szükségességét az emberek egyre kevésbé egy elhúzódó háborútól való félelem, mint inkább az infláció által kifejtett nyomás miatt érzik. A magyarok 58 százaléka nevezte meg közvetlen okként az inflációt és csak 15 százaléka a háborút...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.