2023. május 23., kedd

BUDAHÁZY KEGYELMI ÜGYE: A POLITIKAI ERŐSZAK LEGITIMÁCIÓJA - MÁSRÉSZRŐL A KLUBRÁDIÓBAN (2023.05.18.)

MÁSRÉSZRŐL / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.05.18.



A sajtó a világon mindenütt folyamatosan napirenden tart bizonyos politikai botrányokat. Hazánkban azonban a kormány gondoskodik arról, hogy napról napra olyan idegesítő és botrányos lépéseket hozzon, illetve a politikai kommunikációban olyan új üzeneteket helyezzen el, hogy a sajtó szinte ne is tudja követni a rohamosan változó nyilvánosságot. A cél világos: ezekkel a húzásokkal elhárul a figyelem az olyan valóban fontos eseményekről és kormányzati döntésekről, amelyek felett nem szabadna szemet hunynia a közvéleménynek. Kétségtelen, hogy a sajtó felelőssége az, hogy ezeket a botrányokat napirenden tartsa. A kormány legutóbbi lépésével új szinten lépett: Budaházy György és társai kegyelmet kaptak Novák Katalin köztársasági elnöktől.

Hogy lehet az, hogy egy terrorista tevékenységért jogerősen elítélt embert és társait mentesít 
a hatalom a következmények alól? Milyen politikai üzenete van ennek egy olyan országban ahol a hatalmon lévő kormány folyamatosan a szélsőjobboldal felé tolja a kommunikációját?

Ezt a Fidesz megfejelte még azzal, hogy április elején egy kormányrendelet alapján - szintén jogerős bírói ítéletet felülírva - azok a külföldi állampolgárok, akik embercsempészet miatt ültek börtönben, szabadlábra lettek helyezve és ki lettek toloncolva az országból. Milyen üzenete van annak, amikor a kormány a szélsőjobboldalnak gesztusokat tesz? Vajon milyen más meggondolás lehet a mögött, hogy köztörvényes bűnözőket mentenek fel? Erről és ennek összefüggéseiről beszélget Rózsa Péter szakértő vendégeivel, Sándor Zsuzsa nyugalmazott büntetőbíróval, valamint Hunyadi Bulcsúval, a Political Capital szakmai vezetőjével a Másrészről 2023. május 18-i adásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.