2023. május 16., kedd

ELKEZDŐDÖTT A KRÓNIKUS OSZTÁLYOK IDŐS BETEGEINEK KISZERVEZÉSE

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2023.05.15.


Első lépésben hat kórházból kerülnek át szociális intézménybe a betegek a Belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátott rendelete szerint. Az átadás tervezett időpontja július elseje, a rendelet szerint addigra 334 idős beteget helyeznek át, a hatból négy esetben másik városba. Kérdés, hogy lesz-e elég szakdolgozó az ellátásukhoz – mondja a szociális dolgozók szakmai szervezetének elnöke.

A Belügyminisztérium pénteken bocsátotta társadalmi egyeztetésre Pintér Sándor belügyminiszter rendeletét a szakápolás átalakításához szükséges intézményi kijelölésekről. A rendelet egyelőre hat kórházból helyez át összesen 334 beteget állami szociális intézménybe.

A hat kórház közül egy fővárosi, a Szent János kórház. Onnan száz ágy, vagyis idős beteg ember kerül át a budapesti Szociális Szakápolási Központba, amely a Vakok Állami Intézetének egy telephelye a rendelet szerint.

A többi vidéki kórház esetében a vármegyei integrált szociális intézmény az átvevő, a betegek pedig az intézmény szociális szakápolási központjába kerülnek, négy esetben azonban másik városba. A létrejött szociális szakápolási központok állami fenntartású intézmények, amelyek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) alá tartoznak.

Korábbi cikkünk a témában: „Ilyet Európában még sehol sem foglaltak törvénybe” – Szakértőket kérdeztünk a szociális törvény tervezett módosításáról

Ezek korábban önkormányzati szociális intézmények voltak, például idősotthonok, amelyeket a kormány elvett a településektől, és egy állami főigazgatóság alá helyezett, hasonlóan a kórházakhoz – mondta a Szabad Európának Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének (SZMME) elnöke.

Szerinte alapvetően jó a kezdeményezés, mert az idős betegek hosszú távú gondozása valóban nem kórházi feladat, de továbbra sem látszik, hogy az összesen mintegy 2500 idős beteg hova kerül, és honnan lesz személyzet az ellátásukra – mondta a szakmai szervezet elnöke.

A közreadott hatásvizsgálat szerint a szakápolási feladatot és az ahhoz kapcsolt infrastruktúrát, humán erőforrást az Országos Kórházi Főigazgatóág (OKFŐ) által fenntartott kórházaktól az SZGYF fenntartásában álló intézmény veszi át, ám az korántsem biztos, hogy például a nyíregyházi kórház szakdolgozói szívesen mennek át Vásárosnaményba vagy Szombathelyről Celldömölkre a szakmai szervezet elnöke szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Több ezer idős beteg kerülhet ki a kórházakból egyelőre ismeretlen helyre vagy haza a rokonok költségére

A civil fenntartású szociális intézmények a rezsidrágulás miatt az összeomlás szélén állnak, hozzájuk nem valószínű, hogy a későbbiekben kerülhetnének idős betegek – tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.