2023. május 16., kedd

HOLODA: AZ AKKUGYÁRAK CSAK NÖVELIK AZ ENERGIAFÜGGÉST

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2023.05.16.


Magyarország a villamosenergia ellátása már most 28-30 százalékban importra szorul, az akkumulátorgyárak 4,9 terawattórával növelik az ország villamosenergiaigényét. Ez az import drasztikus növekedését vonja magával – véli Holoda Attila.


Ezer milliárd forinttal támogatja a kormány a magyarországi akkumulátorgyárakat a G7 számításai szerint. Ez az óriási összeg azonban még nem is tartalmazza a villamosenergia-ellátásra nehezedő óriási többletterhelést.

Magyarországon a lakosság 2022-ben 472 milliárd forintot költött villamosenergiára, a versenypiaci szereplők pedig 2061 milliárdot az energiahivatal adatai szerint. Az akkumulátorgyárak miatt ez a költség biztosan növekedni fog: a villamos energia átlagára várhatóan legalább fél százalékkal nő, emiatt pedig a vállalatok évi 12 milliárdos többletterhet kapnak.

"Nemcsak villamosenergiaigénye van az akkumulátorgyáraknak, hanem földgázigénye is" – mondta a Klubrádiónak Holoda Attila. Az energetikai szakértő levezette, az akkumulátorcellák számítása 1 gigawattórányi kibocsátási teljesítményhez 41,5 gigawattórányi energia szükséges évente, ennek 48 százaléka villamosenergia, 52 százaléka földgáz.

Hozzátette, Magyarország a villamosenergia ellátása (a 2022-es adatok szerint 43 terawattóra) már most 28-30 százalékban importra szorul, az akkumulátorgyárak Holoda számításai szerint 4,9 terawattórával növelik az ország villamosenergiaigényét. Ez az import drasztikus növekedését vonja magával.

Ezek alapján a szakember úgy látja, hogy a kormány 2011-es ígérete, mely szerint energiafüggőségünket csökkentik, lehetőség szerint meg is szüntetik, nemhogy nem vált valóra, hanem még nagyobb függőséget eredményez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.