2023. május 15., hétfő

KETYEG AZ ÓRA, ÉS ORBÁN TUDJA, HOGY EGYRE NEHEZEBB LESZ STRATÉGIÁT VÁLTANIA

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.05.14.


Valószínűleg már sok fideszes szavazó sem érti, miért tart ki továbbra is olyan eltökélten Vlagyimir Putyin rezsimjének támogatása mellett Orbán Viktor, amikor már sem politikai, sem gazdasági haszna nem származik az országnak belőle. Ráadásul nem állnak túl jól az oroszok a háborúban sem, így még azzal sem indokolhatja kitartását a magyar kormányfő, hogy a győztessel való szövetség idővel meghozza a gyümölcsét. Ráadásul közvetlenül a honvédők ellentámadásának megindulása előtt az ukrán elnök sorra járja az európai fővárosokat, így akár Budapestre is beugorhatna, ha Volodomir Zelenszkij kapna meghívót Orbán Viktortól.

Már lassan másfél éve próbálja megfejteni a nemzetközi diplomácia annak okát, hogy Orbán Viktor miért képvisel meglehetősen logikátlan és az Európai Unió számára rendkívül káros álláspontot Orbán Viktor a háborút illetően. Amikor tavaly februárban kitört az orosz-ukrán háború, még érthető volt, hogy a magyar kormányfő a béke apostolaként igyekezett mutatkozni, hiszen az áprilisi országgyűlési választások előtt jól jött számára az az imázs, mely szerint egy bizonytalan nemzetközi helyzetben ő képviseli a biztonságot Magyarországon.

Mostanra azonban teljesen elfogytak az ésszerű magyarázatok arra, miért akadályozza folyamatosan az Oroszország ellen hozott szankciók elfogadását, miért kezeli Ukrajnát ellenségként, amikor a saját szuverenitásáért olyan áldozatokat hoz meg, amilyeneket elképzelni is alig tudunk itt, a szomszédban. Ráadásul a kárpátaljai magyar kisebbség érdekeit leginkább az szolgálná, ha a két ország szoros szövetségben küzdene az agresszor ellen, ahogy ezt jól példázza Ukrajna és Lengyelország együttműködése is.

Másrészt jó gazdasági lehetőség rejlik Ukrajna újjáépítésében, ám a mostani szembenállásunk miatt aligha osztanak majd lapot a magyar vállalkozásoknak ezekben a játszmában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.