2023. május 1., hétfő

VÁSÁRHELYI MÁRIA: 2010 ÓTA TÖRVÉNYEK ÁLTAL „ABUZÁLT”, BÁNTALMAZOTT ORSZÁGBAN ÉLÜNK

HÍRKLIKK / INTERJÚ
Szerző: MILLEI ILONA
2023.05.01.


A Fidesz kormányzása ideológiailag a Horthy-korszakra, módszereiben a Rákosi-korszakra emlékeztet – véli Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint minden nappal védtelenebbek vagyunk, és minden törvény a demokratikus jogaink korlátozásáról szól. Úgy véli, a társadalomban meglévő kis elégedetlenségek összeadódnak majd, és egyszer olyan ellenállássá szerveződnek, ami megdönti ezt a rendszert. Minderről annak kapcsán beszélgettünk, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter kijelentette, Magyarországon lesz a legszigorúbb gyermekvédelmi szabályozás Európában, mert „számunkra nincs kompromisszum a gyermekvédelemben”. Eközben a tervezett státusztörvény még több jogtól fosztja meg majd a pedagógusokat, és bár Novák Katalin ugyan visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely egyebek között „kötelezővé teszi a gyermekeket nevelő, azonos nemű párok feljelentését”, de azért ne legyen kétségünk némi huzavona után azt is elfogadják.


Törvények által „abuzált”, bántalmazott ország leszünk, miközben a fékek és ellensúlyok a távolba vesztek?

Nem leszünk, tulajdonképpen már rég, éppen 2010, a médiatörvény elfogadása óta azok vagyunk. Azóta minden egy abúzus a demokraták számára. De én még idesorolnám azt az elfogadásra javasolt Fidesz törvénymódosítást is, amely szerint a rágalmazás vagy a becsületsértés csak a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadása esetén lehetne büntethető. Vagyis teljesen megszüntetné a mocskolódás és a hazudozás jogi korlátait, amiben a Fidesz-média él. Még mindig túl sok pert nyertek azok, akik sérelmezték, hogy hazugságokat terjesztenek róluk, vagy mocskolják őket, megsértik az emberi méltóságukat. Tehát a Fidesz ezt a jogi korlátot is lebontja, és ettől kezdve teljesen szabadon lehet hazudozni és mocskolódni, hiszen az új törvény arról fog szólni, hogy csak kiemelkedően súlyos esetekben lehet ilyesmiért büntetni és büntetést kiszabni.

Így majd nem kell beolvasni egy nyertes per után a helyreigazításokat sem…


Így sem olvassák be. Mint látjuk, Juhász Péter esetében például 16-szor kellett volna beolvasni, ebből egy sem történt meg. A médiahatóság pedig, amelyik, ha a független médiáról van szó, akkor azért is képes büntetni, hogyha a pályázat üres hátsó oldalai nincsenek beszámozva, arra a füle botját sem mozgatja, hogy a TV2 folyamatosan törvénysértően jár el. Már minden nappal védtelenebbek vagyunk, és minden törvény a demokratikus jogaink korlátozásáról szól. Mind az abúzus jogát terjeszti ki, most nem beszélve a családon belüli erőszakkal szembeni állami közönyről, és az összes tényleges abúzussal szembeni tehetetlenségről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.