2023. június 9., péntek

A MINISZTERELNÖK LÁNYA TOVÁBBI 60 HEKTÁR SZŐLŐT VÁSÁROL A TOKAJI BORVIDÉKEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: ZIMRE ZSUZSA, BODOKY TAMÁS
2023.06.09.


Orbán Ráhelről két napja írtuk meg, hogy egy kifüggesztett termőföld adásvételi szerződés tanúsága szerint 34 hektár szőlőt, legelőt és gyümölcsöst vásárol Sárazsadány határában 273 millió forintért. Cikkünk megjelenése után kiderült, hogy ugyanaznap további 60 hektárra is kötött egy nagyon hasonló szerződést egy másik eladóval, ezek a földek Bodrogkeresztúron, Bodrogkisfaludon, Mádon és Tokajban vannak, és összesen 327 millió forintért cserélnek gazdát, ha 

nem lesz olyan helybéli földműves, aki élne az elővásárlási jogával.

Az Átlátszó kutatása szerint Sárazsadányban Orbán Ráhel részben ugyanazokat a földeket vásárolná most meg, mint amiket az édesanyja anno egyszer már megszerzett, majd az Orbán család vagyonosodása körül közel húsz éve kitört botrány után tovább is adott az idén elhunyt Kékessy Dezsőnek. Erről cikksorozatunk előző részében olvashat bővebben

Azóta eljutott hozzánk egy másik kifüggesztett termőföld adásvételi szerződés híre is, amiből kiderül: ugyanaznap, április 18-án, ugyanannál a budapesti ügyvédnél további 60 hektárra is kötött (Orbán Ráhel nevében a férje, Tiborcz István) egy másik eladóval még egy adás-vételi szerződést, az ebben szereplő földek Bodrogkeresztúron, Bodrogkisfaludon, Mádon és Tokajban vannak, és összesen 327 millió forintért cserélnek gazdát.

Az eladó ezúttal dr. Molnár Péter, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke, a Tokaj-Hegyalja Egyetem szőlészeti és borászati tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens, a Tokaj Nobilis Bt. társtulajdonosa, és nem utolsósorban a Patricius Borház Zrt. ügyvezetője és egyben birtokigazgatója.

Az újabb adás-vételi szerződés nagyon hasonlít ahhoz, amelyről két napja írtunk, csak az eladó személye és az adásvétel tárgyát képező földek mások benne. Orbán Ráhel így a két szerződéssel összesen 34+60, azaz 94 hektárnyi földhöz juthat hozzá összesen 327+273=600 millió forintért a Tokaj-hegyaljai borvidéken, ha mindkét adásvétel végbemegy, és egyik földrészletre sem lesz elővásárló.

Az államnak, továbbá a kiemelt tevékenységet végző földműveseknek, a szomszéd földműveseknek, a helyben lakó földműveseknek és a 20 kilométeren belül gazdálkodó földműveseknek elővásárlási joga van a területekre. Így elviekben akár az is előfordulhat, hogy a földeket más földművesek elviszik a miniszterelnök lánya elől. Termőföldet a hatályos szabályozás szerint ugyanis csak földműves vásárolhat, Orbán Ráhel is nyilvántartásba vett földműves, a Fejér megyei kormányhivatal regisztrálta 2021-ben.

Az adás-vételben szereplő földek hektáronként átlagosan 5,4 millió forintért cserélnek gazdát, ebben a szőlők mellett rétek és legelők is vannak, továbbá néhány gazdasági épület is. Nehéz megítélni, hogy ez az összeg átlag alatti, vagy feletti, ugyanis szőlő esetében nagyon sok olyan tényezőt lehet és kell figyelembe venni, ami az árakat jelentősen módosíthatja.

2023 május 1-től csak meghatározott értéken cserélhetnek gazdát a termőföldek, azoktól eltérni legfeljebb 10 százalékkal lehet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján ellenőrizhető az egyes besorolási ágú földek átlagára, amit az előző két év adatai alapján számolnak ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.