2023. június 8., csütörtök

FÜLLEDT NAPPALOK, TRÓPUSI ÉJSZAKÁK, OLAJFA-ALLERGIA – EZ VÁR MAGYARORSZÁGRA A KÖZELJÖVŐBEN

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2023.06.08.


Átfogó képet adtak az MTA kutatói arról, hogy a klímaváltozás milyen hatással lesz a környezetre, a városokra, az egészségre és a mezőgazdaságra. Idén és jövőre már olyan rekordhőséget várnak, ami végre cselekvésre ösztönözhet.

Két év aszály után leszakadt az ég Magyarország felett is, amire a kiszáradt talajnak nagy szüksége volt, bár lassan az eső is kezd túlzásba esni. A 2020 óta először normalizálódó csapadékmennyiség láttán máris kezdhettük elfeledni, hogy egy globális éghajlatváltozás kellős közepén vagyunk. Ha így is történt, ez az amnézia csak néhány hétig tartott volna.

A hosszú távú előrejelzések szerint ugyanis 2023-ban újabb extrém nyárra számíthatunk. Véget ért az ENSO (El Niño – Déli Oszcilláció) nevű, a tengerfelszín hőmérsékletét és a légnyomást befolyásoló ciklus hideg fázisa, a La Niña, és erős El Niño-hatás várható. Ez Európa körül is 1-2 Celsius-fokkal növelheti a tengerek hőmérsékletét a több évtizedes átlaghoz képest, és vele együtt az egész földrészen melegebb nyárra kell készülni, mint az 1993 és 2016 közötti átlag.

Míg Magyarországon Európa legnagyobb részéhez hasonlóan fél-egy fokkal lesz melegebb, Spanyolországban és Franciaország déli részén akár 2 fokkal nagyobb hőségre is számíthatnak. Ugyanezekre a területekre az átlagnál több esőt jósolnak, az olaszok, görögök, törökök és az észak-afrikai országok pedig kifejezetten sok, a megszokottnál legalább 50 százalékkal több csapadékra készülhetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.