2023. június 12., hétfő

HÁBOROGNAK ÉS A LÉTÜKET FÉLTIK A FÜGGETLEN SZÍNHÁZAK CSÁK JÁNOS TÁRCÁJÁNAK A BEJELENTÉSE UTÁN

NÉPSZAVA
Szerző: NÉPSZAVA
2023.06.12.


Petíciók, tiltakozások követték a a Kulturális és Innovációs Minisztérium bejelentését arról, hogy a hatmilliárd forintos keretből milyen támogatási összegeket kapnak az előadó-művészeti szervezetek. Úgy tűnik, vannak kedvezményezettek és vannak, akik nulla forinttal a „támogatott” kategóriába kerültek be. Több független alkotóműhelyt a megszűnés fenyegeti.


Az utóbbi években egyre nagyobb vihart kavar a kultúra finanszírozását szolgáló pályázatok eredménye. Nem elég, hogy hónapokat csúszik az elbírálás, a támogatások megítélése, az arányok és az indoklás hiánya, a tehetetlenség a veszteseket egyre nagyobb indulatba hozza.

Kihirdették a működési pályázatok eredményét, de a mostani helyzetre hivatkozva a megítélt támogatásoknak a 41 százalékkal csökkentett összegét kapják csak meg az aspiránsok. Már a kiírás is így született meg, a kurátorok ugyan a teljes összeget osztották szét, de a döntési lista már csak a csökkentett összeget tartalmazza. Ebből aztán újabb kultúrpolitikai polémia született.

De mindez még nem volt elég, mert legutóbb a „taopótló” támogatás eredménye még inkább felkavarta a kedélyeket. Több független alkotócsoport nyílt levélben fordult az utóbb említett pályázatot elbíráló kurátorokhoz. »Miután az ún. „működési pályázat” keretösszegét, amelyből fenntartjuk magunkat, előzetes egyeztetés és indoklás nélkül, brutálisan lecsökkentették, mindannyian vártuk az „Előadó-művészeti szervezetek támogatása 2023” program eredményeit, amely forrást és ezáltal reményt adott volna nekünk az életben maradáshoz. Önök minden pályázatunkat elutasították. 0 Ft-ot ítéltek meg nekünk, minden egyes beadott tervünkre. Döntésük következményeként közös kultúránk egy fontos és elválaszthatatlan része, a független előadó-művészet semmisül meg. A programban Önök az adófizetők pénzéről rendelkeztek így nemcsak nekünk, kisemmizett szervezeteknek, hanem a széles nyilvánosságnak is joga van tudni döntésük indokait.« Az aláírók között olyan markáns, fontossá vált formációk szerepelnek mint a Pintér Béla és Társulata, a Proton Színház, a Stereo Akt, a TÁP Színház, a Dollár Papa Gyermekei, a Duda Éva Társulat, a Kerekasztal Színház, a KV Társulat, a Láthatáron Csoport, a MáSzínház, a Nézőművészeti Kft. és a Veres 1 Színház. Igen, ezek a társulatok egyetlen fillért sem kaptak a hatmilliárdnyi keretösszegből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.