2023. június 12., hétfő

UNGA-BUNGA, OROSZ VODKA, ORBÁN MESTERE: BERLUSCONI INKÁBB VOLT KÍVÜLÁLLÓ, MINT IGAZI POLITIKUS

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2023.06.12.


Berlusconi hétfői halála nemcsak pártja, a Forza Italia valószínű végét vetíti előre, de az európai “új jobboldal” korszakváltását is szimbolizálja. Az egyik legtöbbet Orbán Viktor is az olasz médiamágnás-politikustól tanulta: a populista kampányaiból, de a hibáiból is.

“Elment a nagy harcos!” – búcsúzott Facebookon Orbán a rendszeresen a barátjának nevezett Berlusconitól, aki 86 évesen halt meg leukémiában egy milánói kórházban.

A populizmus atyja: Berlusconi az új jobboldal, a modern populizmus és egy új stílusú demagógia megteremtője, a Trump előtti trumpizmus feltalálója.

  • Elitellenes elitpolitika: Arra a politikai bravúrra is képes volt, hogy ingatlan- és médiamogulként, Bettino Craxi szocialista miniszterelelnök közeéi barátjaként tudta magát a rendszer által üldözött figurának beállítani magát, azt hangoztatva, hogy a gazdasági vissszaélések miatti sorozatos eljárások ellene valójában koncepciós ügyek, ő pedig a baloldal, a bürokrácia és a bírói túlhatalom áldozata.

Biznisz: Berlusconi a hatvanas évek végén kezdett ingatlanfejlesztéssel foglalkozni, később ő csinálta meg a legnagyobb olasz kereskedelmi tévéhálózatot, és ő lett az AC Milan tulajdonosa, a csapat ezalatt öt BEK/BL-címet szerzett. családi vagyonát 6.9 milliárd dollárra becsülik.

A politikába 1994-ben robbant be, amikor a hagyományos nagypártokat romba döntő korrupciós botrány közepette, mely már az ő letartóztatásával is fenyegetett, megalapította a Forza Italiát, és megnyerte a választásokat. Háromszor, összesen tíz évig volt miniszterelnök.

  • Visszaélések miatt évekre el volt tiltva a politikától, 2019-ben visszatért. Haláláig az olasz szenátus tagja volt, a ‘22-ben 8 százalékot szerzett pártja Meloni kormányában kisebbik koalíciós társ.
  • Az utolsó években immár ő számított mérsékelt erőnek, aki nemcsak bárányokat ölelgetett újdondász vegetariánusként, és fellépett az 5 Csillag baloldali populizmusa ellen, de Meloniékat is közelítette az atlantista európai jobboldali centrum és a Néppárt felé.

Unga-bunga és orosz vodka: a külpolitikában a személyes leköteleződéseken alapuló sokszínű szövetségei Kadhafitól az egyik szardíniai unga-bunga partiján meztelenül lefotózott volt cseh miniszterelnökig terjedtek. Mostanra ebben a Putyinnal való, az Ukrajna elleni agresszió ellenére sem felmondott barátsága volt a legérzékenyebb: az orosz elnök még októberben is húsz üveg vodkát küldött neki a Kremlből.

Orbán Viktor is az egyik legszorosabb európai politikai szövetségeseként tekintett Berlusconira, a Fidesz Néppártból való kilépése után is a Forza Italia formális elvesztése volt az egyik legfájdalmasabb pont a magyar kormánypártnak.

Régi kapcsolat: Orbánt és Berlusconit tulajdonképpen a foci hozta össze: 1993-ban az akkor a világ legjobbjának számító A.C. Milan elnöke meghívta a milanellói edzőközpontba, és ez a kapcsolat ezt követően mindig megmaradt, fontos szövetségesek voltak az Európai Néppártban is...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.