2023. június 12., hétfő

KIK ORBÁN VIKTOR SZAVAZÓI?

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.06.11.


A magyar kormánypárt szavazóbázisát sokszor próbálták már egzakt módon beazonosítani, ám kevesen tapintottak rá arra a kohéziós erőre, aminek a Fidesz az elmúlt évtizedek sikereit köszönhetően. Igen, évtizedek, mert nem csupán a kormányzásban eltöltött időt kell ide számítani, hiszen már ellenzékben is népszerűbb volt a többi parlamenti pártnál. Orbán Viktor számára azóta is létkérdés, hogy ne csak a parlamenti választásokat nyerje meg, hanem a voksolások közti időszakokban is vezesse a Fidesz a népszerűségi listákat. Így tudja demonstrálni, hogy csakis egyetlen politikai erő határozza meg Magyarország sorsát, és az a személye köré épült párt.

A Fidesz nem nevezhető egyértelműen jobboldalinak - bár hivatalosan ide sorolja magát -, mégis sok baloldali jellemzője van a kormánypárt ideológiájának. Nem mondhatjuk teljesen nacionalistának sem, bár a nemzeti érzelmekre operál már a 2000-es évek eleje óta. Ugyan kifejezetten ellenséges a liberális ideológia főbb intézményeivel és képviselőivel szemben, a díszletek szintjén mégis megtartotta a polgári demokráciákra jellemző jogállami struktúrákat. Egyértelműen populista a hangvétele, ugyanakkor nem korlátozza olyan látványosan más vélemények kinyilatkoztatását, mint Putyin Oroszországa vagy Kínában a kommunista párt.

Orbán Viktor olyan elegyet gyúrt össze különböző politikai irányzatokból és ideológiákból, ami rokonítható ugyan a keleti autokráciákkal, ám mégis kötődik az európai demokratikus hagyományokhoz. Igaz, ez utóbbi értékéből sokat levon az a tény, hogy ezt főként az a kényszer szüli, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk, és a gazdaságunk is ezer szállal kötődik a vén kontinens meghatározó hatalmaihoz, főként Németországhoz. Orbán tehát jól kitapintható érdekből tart fel szoros kapcsolatot a nyugati hatalmakkal, világfelfogása viszont már saját bevallása szerint is messze eltávolodott ezektől az országoktól.

Ennek a kormánynak ugyanis nincs kiforrott ideológiája, a döntéseit vélt vagy valós érdekei mentén hozza meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.