2023. június 12., hétfő

NAGYOBB ESÉLLYEL BUKJA A PÉNZÉT, AKI HAGYJA MAGÁT ÁTVERNI - VÁLTOZHAT A BÉKÉLTETÉSI GYAKORLAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.06.12.


Vészjóslónak is tekinthető figyelmeztetést tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mint leírták: jó eséllyel nem jár vissza pénz a banktól, ha mi adjuk ki a számla- vagy kártyaadatainkat a csalóknak. Az amúgy logikus kijelentés annak tükrében számíthat újdonságnak, hogy eddig a békéltetők ilyenkor is szinte mindig a panaszos javára döntöttek.


A fogyasztó súlyos, szándékos gondatlansága esetén a pénzforgalmi szolgáltatónak nincs kártérítési kötelezettsége – hangsúlyozta az MNB. Mint leírták: a jegybankhoz eljutott banki vizsgálatok többsége megállapítja, hogy az ügyfél súlyosan gondatlan magatartása miatt kerülhetett sor a visszaélésre. Sok esetben sajnos aktívan hozzájárultak a vitatott tranzakciók létrejöttéhez, például úgy, hogy hamis oldalon megadták a banki belépési azonosítóikat. Mások telefonon diktálták be a csalóknak az sms-ben vagy push üzenetben kapott jóváhagyó kódokat, megadták a bankkártya-hitelesítési adataikat vagy képernyőmegosztó alkalmazás letöltésével tették hozzáférhetővé adataikat.

Olyan is előfordult, hogy a megtévesztett ügyfél maga rögzítette és hagyta jóvá az utalást egy, a banki internetbankhoz hasonlító honlapon vagy egy adathalász emailben lévő linkre kattintva szerette volna befizetni a közüzemi számláját. Valójában azonban a számla- vagy kártyahitelesítési adatait jogosulatlanok részére adta át. Az ilyen esetek többségében nem sikerül visszaszerezni az elutalt összegeket. A bankok pedig az ügyfél gondatlan magatartására hivatkozással nem térítik meg az ügyfél kárát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.