2023. június 2., péntek

LANTOS CSABA AZ ENERGIAFALÓ IPARÁGAKRÓL: NEM ATTÓL JÖN A MAGASABB HOZZÁADOTT ÉRTÉK MAGYARORSZÁGRA, HOGY IDEKÖLTÖZNEK A DIGITÁLIS NOMÁDOK

TELEX / VIDEÓ
Szerzők: ELŐD FRUZSINA, BRÜCKNER GERGELY
2023.06.02.



Kevés fontosabb téma van mostanában az energiaügynél, nem véletlen, hogy a téma saját tárcát is kapott a magyar kormányban az energiaválság idején. A miniszteri posztot a korábban üzletemberként ismertté vált Lantos Csaba vállalta el, aki most a Téma podcast heti vendégeként beszélgetett Brückner Gergővel Magyarország legfontosabb energetikai kérdéseiről.



A műsorban szóba kerül többek között, hogy:

- Mit mond Lantos arra a kritikára, hogy a kormányzati iparpolitika sokak szerint szerencsétlen módon olyan ágazatokat vonz (pl. akkumulátorgyártás), amelyek nagyon energiaigényesek? 

- Miért nem látja súlyos problémának, hogy az általános elektrifikáció mellett az ipar is nagy mértékben növelni fogja az áramfogyasztást?

- Mi van most a szélerőművek kérdésével, amelyek újbóli engedélyezésére a közelmúltban több ígéret elhangzott? Min megy még a vita ezzel kapcsolatban az EU-val és mikorra lehet kész az új szabályozás?

- Hogy került elő újra a vízi erőművek ötlete a bős-nagymarosi rossz emlékek után, és hol épülhetnek ilyenek?

- Nem kellene-e nagyobb hangsúlyt tenni a nem megszokott irányokból érkező LNG-re (cseppfolyósított földgáz) a miniszter szerint? Milyen újabb gázútvonalaink vannak, amelyekkel az orosz gázról részben le tudunk válni?

- Miért ilyen magas még mindig és mikor mehet lejjebb a gáz nem támogatott fogyasztói ára, ami nagykereskedelmi szinten már rég visszatért a normál sávba? Miért tartja túlzottan hurráoptimistának a mostani piaci hangulatot és milyen kockázatokat hordoz a jövő tél?

- Mit gondol az MVM-ben történő, váratlan személycserékről? Hogyan szolgálják szerinte a változások az MVM-nél azt, hogy tőzsdére mehessen a cég és a Molhoz, OTP-hez hasonló nagyságrendű szereplő, regionális bajnok legyen?

- Fejlődhet olyan irányba a technológia, hogy valahogyan a hazai kőszenet is el tudjuk még használni a klímacélok tartása mellett?

- Mikor indulhat el a mostani becslések szerint a termelés Paks II-n? Van-e szükség Paks III-ra, és milyen típusú atomerőmű lehetne ez?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.