2023. június 2., péntek

PORNÓFÜGGŐSÉG – A KI NEM BESZÉLT GENERÁCIÓS PROBLÉMA

SZABAD EURÓPA
Szerző: KUCZOGI JAKAB
2023.06.02.



Pornó: mindenki tudja, mi az, de senki sem beszél róla, pedig súlyos függőséget is okozhat, ami szociális félelmekhez és szexuális problémákhoz vezethet. A kormány hiába beszél gyakran a gyerekek védelméről, lényegében semmit sem tesz azért, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a pornó veszélyeire.


Bajor vendégházakban játszódó, hetvenes évekbeli NSZK pornó, a VICO-filmekhez hasonlatos szinkronizált szexfilmek és Nyugatról behozott felnőttmagazinok – az, hogy pornógráf tartalmakat fogyasztunk, nem a XXI. század terméke. Amióta világ a világ, az embereket kevés dolog érdekelte jobban a szexualitásnál.

Azonban amíg a múlt században a videótékából kikölcsönzött pornófilmeket még gondosan el kellett rejteni a táska aljában, addig ma egy kattintással annyi meztelen embert láthatunk, amennyit nagyszüleinek egy életen át sem. A helyzet pedig úgy áll, hogy nagyon sok pornót néz a világ: az egyik legnagyobb internetes pornóoldal, a Pornhub 2022 decemberében a harmadik legnagyobb forgalmat bonyolító honlap volt az Egyesült Államokban, megelőzve a Facebookot is. Mi, magyarok világviszonylatban a 29. legnagyobb pornófogyasztók vagyunk.

A baj alapvetően nem azzal van, hogy az emberek pornót néznek, a probléma ott kezdődik, ha valaki pornófüggő lesz. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint a pornó adott esetben hasznos is lehet, a problémát pedig nehezen vehetjük észre.

„Az ember észrevétlenül csúszik bele abba, hogy egyre gyakoribb, még örül is neki, hogy mennyire nagy a vágya, hogy mennyire gyakran kívánja, merthogy ez jó dolog. Tehát összességében a legnehezebb az, hogy azért használjuk, mert jó. Mert egy, a szexuális kielégülést változatos, izgalmas képekkel kombinálva, az a mi – hogy is mondjam – emberi létünknek borzasztóan izgalmas.”

Az ELTE által végzett, hétszáz fős, nem reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság három-négy százaléka küzdhet pornófüggőséggel, egy 2019-es amerikai egyetemi kutatás szerint pedig az USA lakosságának három-hat százaléka élhet együtt ezzel a problémával. A kifejezetten nagy arány ellenére a pornófüggőségről keveset hallunk, pedig súlyos következményekkel járhat: erekciós probléma, a libidó elvesztése, súlyos szociális szorongás és motiválatlanság – hogy csak néhányat említsünk.

A következmények oka, hogy a pornójelenetek – csakúgy, mint az addiktív anyagok – túlpörgetik az idegrendszert, így természetellenes mértékű, az öröm hormonjaként is emlegetett dopamint termelnek. És ez a kulcs: egy függőnek a hétköznapi élvezetek, mint például egy sima baráti találkozó, kevesebb örömet okoznak a pornóhoz képest, mert a szexfilmek nézése közben túlteng a dopamin az ember agyában, a baráti találkozó közben pedig csak normális...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.