2023. június 9., péntek

UKRAJNA VISSZAVÁG

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.06.09.


Jó reggelt kívánok! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele, benne az elmúlt nagy legfontosabb híreivel. (Vannak egyéb hírleveleink is, például Uj Péteré, a legutóbbiból idéztük is.)

HÁBORÚ

Elindult az ukrán ellentámadás, a CNN hamar arról számolt be, hogy a hadsereg „merev ellenállásba” ütközik, és jelentős veszteségeket szenved el.

Rácz András azt írta, az ukrán hadsereg létszámban, morálban, felkészültségben, felszerelésben és fegyverzetben is fölényt élvez a megszálló orosz erőkkel szemben, de mindezt hiba lenne a siker automatikus garanciájának tekinteni.

A Kreml szerint az ammóniavezeték felrobbantása véget vethet a megállapodásnak az ukrán gabonáról: a megsérült 2470 km-es cső – ami a leghosszabb ilyen létesítmény a világon – az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, tavaly február óta nem üzemel.

A kahovkai vízerőmű üzemeltetője szerint a tározóban maradt víz már nem elég a zaporizzsjai atomerőmű hűtésére: az atomerőmű reaktorait ugyan leállították, de a fűtőelemeket továbbra is folyamatosan hűteni kell, hogy elejét vegyék a reaktormagok leolvadásának, ami radioaktív szennyezést okozna a környezetben.

- Az ukrán védelmi miniszter szerint Ukrajna több mint 1000 km hatótávolságú rakétákat gyárthat.

- Kínzásról, verésről és gyilkossági kísérletről mesélt az orosz alezredes, akit a Wagner-csoport katonái fogtak el Bahmutnál.


- Ukrajna jegyzékben tiltakozik az EU-nál a Roszatom paksi projektje miatt...
BELFÖLD

21,5 százalék a májusi infláció, az élelmiszereké 33 felett éves szinten, de legalább áprilishoz képest már valamelyest csökkentek az árak. A DK aláírásgyűjtést indít az „orbáni infláció” ellen.

Elkészült a FES és a Policy Solutions attitűdvizsgálata, ami szerint az IMF-et is többre tartják a magyarok, mint a Türk Tanácsot: pártpreferenciák mentén szakad ketté, hogy mit gondolnak a magyarok a külpolitikáról. Alapvetően még mindig NATO- és EU-párti a többség, de vannak területek, ahol működik a kormány propagandája.

Megjött az uniós alapjogi jelentés, Magyarországon van néhány probléma: az ukrajnai és a déli határon át érkező menekültek magára hagyása, a kárpátaljai és a hazai romák szegregálása és a Pegasus-botrány miatt is elmarasztalták a kormányt.

Rogán ott ült Orbán mellett a védelmi tanácsban, de ez a miniszterelnök fotójáról valahogy lemaradt. De milyen térképet nézegettek ott?

Leszakadt egy ócska fahíd Romániában, harmadfokú készültséget rendeltek el Gyulánál. Az esők súlyos károkat okoznak Heves és Nógrád megyében is. Újra beázik a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Miskolcnál pedig tornádó volt.

Arnold Schwarzenegger támogatja Orbán Viktort – állította Nyitrai Zsolt, de nem árulta el, mire gondolt pontosan. Az elmúlt évtizedekben Schwarzenegger többször találkozott Orbánnal, de fontos politikai kérdésekben nincsenek egy lapon.

Több mint 9 milliárd forint nyereségük volt a végrehajtóknak tavaly, az egyik legnagyobb profit éppen Schadl György feleségének cégéhez fűződik.

- Az új vezérkari főnök egyik első intézkedése, hogy minden katona köteles folyamatosan magánál tartani a fegyverét.

- Szijjártó Péter megpróbálta a lehetetlent: egyszerre lenni Türkmenisztánban és Szaúd-Arábiában.

KULTÚRA


Kivérezteti a kormány a független színházakat, a hétfőn megjelent színháztámogatási lista ellen több szervezet is tiltakozik. Egy biztos, aki pénzt akar.

4 millió forintos számlát nyújtott be a VI. kerület a sevillai futballszurkolók rombolása miatt: Soproni Tamás polgármester bízik abban, hogy az állami rendezvényszervező cég egy héten belül kifizeti az összeget.

Átnevezik az MTA-tól elhappolt Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, de nem mondták meg, miért. Magyar kutatókkal már nem szívesen dolgoznak együtt az európai programokban: számkivetetté váltak, a partnerek attól félnek, a magyar fél bevonása hátrányt jelent számukra.

Ókovács Szilveszter kirúgta Kesselyák Gergelyt, aki korábban megpályázta a pozícióját: a szakmai bizottság egyhangúlag a karmestert javasolta főigazgatónak, de Csák János mégis Ókovácsot hagyta meg a pozíciójában. A miniszter egyébként „tűzbe tenné a kezét” Böjte Csabáért is.

- Az Ismerős Arcok basszusgitárosa, jachtklub és koncertszervező cégek is kaptak „értékteremtő" támogatást a Szerencsejátéktól.

Lemondott Takáts Előd, a Corvinus rektora.

Mégsem vonnak össze két XIII. kerületi általános iskolát.

EGÉSZSÉGÜGY

Újabb koronavírus-hullámok jöhetnek, Magyarországnak pedig még mindig nincs 2023-ra covid elleni védőoltás-ajánlása: Oroszi Beatrix epidemiológus szerint a legrosszabb, amit egy ország most tehet, hogy hátradől, és úgy tesz, mintha a koronavírus elvonult volna.

- Az egészségügyi államtitkár elismerte, hogy az egészségügy állapotát ért „indokolatlan támadások fele igaz”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.