2023. július 21., péntek

A BIRODALOM VISSZAVÁG – ABLONCZY ÉS MAGYARI ERASMUS-ÜGYRŐL, BRÜSSZELI MAGYAR MOZGÁSTÉRRŐL

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Műsorvezető: VÖRÖS SZABOLCS
2023.07.20.


Nagy valószínűséggel nem jelentkezhetnek a 2024-es Erasmus-ösztöndíjra az alapítványokhoz kiszervezett magyar egyetemek diákjai, és a kutatási támogatások sem szabadulnak fel a tanárok előtt – írtuk meg múlt héten. HetiVálasz podcastunkban ennek részleteit beszéljük meg Ablonczy Bálinttal és Magyari Péterrel. Kinek az akaratán múlik a megoldás? Kinek mit kellenne ehhez tennie? Mennyire igazságos, hogy a magyar kormány vélt vagy valós mulasztásai miatt magyar egyetemisták járnak rosszul? Mit jelez mindez a Brüsszel–Budapest-viszonyban? A műsorvezető Vörös Szabolcs.

Részletek a műsorból:

Mi baja az Európai Bizottságnak az alapítványokba kiszervezett egyetemekkel, amely modell miatt az Erasmus- és Horizont-program is elúszni látszik?

Magyari Péter: „Az egyik baja az volt, hogy kiszedték őket a közbeszerzési törvény hatálya alól. Ezt a problémát a magyar parlament tavaly ősszel megoldotta. A másik baja az volt, hogy a közalapítványok kuratóriumaiban olyan emberek is részt vehetnek, akik egyébként politikai állásuknak köszönhetően befolyásolhatják a magyar kormány tevékenységét. Ennek a kockázatát akarja elkerülni a Bizottság, és ezért általában mondja azt, hogy nem konkrét személyekkel van baja, hanem törvényt akar arról látni, hogy a kuratóriumokba nem kerülhetnek bele olyan emberek, akik egyébként a kuratóriumok által beadott pályázatok elbírálását befolyásolni képesek. Vita van arról, pontosan kik legyenek kizárva a kuratóriumokból: minisztertől a helyettes államtitkárig a magyar kormány elfogadja, hogy ne legyenek, de a Bizottság ennél jóval többet akar. Vita van arról, hogy mennyi ideig lehessenek a kurátorok, kurátorok, illetve, hogy mennyi időnek kelljen eltelnie ahhoz, amíg valaki kikerül a vezető politikai pozícióból, és utána beülhet a kuratóriumba. Legkésőbb március eleje óta ezek a vitapontok világosak.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.