2023. július 18., kedd

AZ EU-NAK IS FELTŰNT, HOGY EGYES ORSZÁGOKBAN A KORMÁNYOK LEURALJÁK A KÖZMÉDIÁT, ÉS SZÁMOLATLANUL ÖNTIK BELE A PÉNZT

SZABAD EURÓPA
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2023.07.17.


Egy készülő jogszabály értelmében minden uniós országban garantálni kell a közmédia függetlenségét, átláthatóvá kell tenni az állami médiakiadásokat és a média tulajdonviszonyait, védeni kell a szerkesztői függetlenséget, és a médiapluralizmust biztosító és a médiakoncentrációt megakadályozó biztosítékokat kell beépíteni a tagállami szabályozásba, mindezeket pedig egy uniós testület fogja felügyelni.

Egészen biztos, hogy a magyar médiaviszonyoktól nem függetlenül készül az a jogszabály, amely rendet akar vágni az átláthatatlan sajtóviszonyok között. Az Európai Bizottságot ugyanis sok bírálat érte, hogy nem lép fel például a magyar kormánypárti sajtótermékek rendkívüli méretű koncentrációjával és a kormányzati anyagi és politikai túlhatalommal szemben. A megoldás azonban mégis egy európai léptékű szabályozás lesz, amelyet böngészve a magyar olvasó tapasztalhat áthallásokat.

Néhány nappal ezelőtt az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak „a tömegtájékoztatás szabadságának, függetlenségének és a médiapluralizmusnak az EU-n belüli védelmét” célzó új jogszabályra vonatkozó tanácsi álláspontról.

A jogszabály közös keretet hoz majd létre a médiaszolgáltatások számára az EU belső piacán, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek célja az újságírók és a médiaszolgáltatók politikai beavatkozástól való védelme, valamint az EU belső határain belüli működésük megkönnyítése.

„Nagy örömömre szolgál, hogy az uniós tagállamok megállapodásra jutottak – kommentálta a döntést a soros svéd elnökség nevében Parisa Liljestrand svéd kulturális miniszter. – A tömegtájékoztatás szabadsága alapvető fontosságú a demokratikus társadalom számára, ugyanakkor mind az EU-n belülről, mind azon kívülről egyre fokozódó fenyegetésekkel néz szembe. A tömegtájékoztatás szabadságáról szóló európai jogszabállyal kapcsolatos tanácsi álláspont megerősíti a médiaszolgáltatók és forrásaik védelmét, és nagyobb felelősséget ró a nemzeti szabályozóhatóságokra a bizottsággal a médiaszolgáltatások belső piacának megfelelő működésével kapcsolatban folytatott együttműködés és a bizottság számára való tanácsadás tekintetében, miközben biztosítja, hogy továbbra is virágozhasson minden tagállam egyedi médiakörnyezete.”...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.