2023. július 30., vasárnap

BELEHAJSZOLNAK MINKET A GYEREKVÁLLALÁSBA

TELEX
Szerzők: ELŐD FRUZSINA, LIPTAI LÍVIA
2023.07.27.


- Átalakítják a babaváró hitelt: a hitel összegét 10-ről 11 millió forintra emelik, január 1-jétől viszont csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot is 2025. január elsejéig, amikor még a gyereket váró 30–40 év közti nők is jogosultak lesznek a hitelre.

- Arról, hogy a döntésnek milyen gazdasági okai és következményei lehetnek, itt írtunk, a Balaton Soundon pedig arról kérdeztük a fesztiválozókat, mit szólnak a szigorításához.

- Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogyan hat a szigorítás a babaváró hitelhez folyamodókra, és milyen hatásai lehetnek a változtatásnak népesedési szempontból. Olyan érintetteket és párokat kérdeztünk, ahol a nő 29-30 éves, valamint szociológusokkal, közgazdászokkal és munkaerőpiaci szakértőkkel beszéltünk a várható következményekről.

- Az intézkedésekhez utólag toldották hozzá a demográfiai szempontokat, valójában csak spórolni akar a kormány. Jelentős népesedési hatás aligha várható, cserébe kiszúrnak azokkal, akik ma már a termékenység nagyobb részét adják, és sok párt hajszolhatnak felelőtlen döntésekbe.

„Sokkolt minket, amikor bejelentették, hogy szigorítanak a babaváró feltételein, megkérdőjeleződtek a jövőbeni terveink” – kezdi a 29 éves Hanna, akit annyira felzaklatott a változtatás, hogy a módosítással kapcsolatos híreket napokig nem volt hajlandó elolvasni. Pedig ők a vőlegényével még a szerencsésebbek közé tartoznak: idén ősszel lesz az esküvőjük, az év elején már egy banki tanácsadót is felkerestek. „Evidens volt, hogy felvesszük a csokot és a babavárót is, hiszen ez egy hatalmas segítség lenne nekünk, de úgy voltunk vele, hogy még van időnk, eleve csak akkor tudjuk elindítani a folyamatot, ha már összeházasodtunk. A gyerektémára pedig direkt nem akartunk ráfeszülni, sokaknak volt gondjuk a teherbe eséssel a környezetünkben. Erre júniusban kiderült, hogy nem éveink vannak hátra, hanem alig van időnk – ez óriási nyomás, így egy évem van teherbe esni, mert jövőre 30 leszek. Az a bosszantó, hogy belehajszolnak minket a korábbi gyerekvállalásba, pedig jelenleg az életkörülményeink nem olyanok, hogy ideális lenne egy gyermek érkezése. Nem lenne biztonságos és felelősségteljes döntés. Tudom, hogy terhesség nélkül is felvehetjük a hitelt, de az rizikós, nem szeretnénk brutális kamatot fizetni.”

Mindezek ellenére Hannáéknál fel sem merült, hogy nem veszik fel a hitelt, mert „sajnos kell az a támogatás ahhoz, hogy el tudjunk indulni” – mondja. Hanna még hozzáteszi, szerinte harminchoz kötni a gyerekvállalást 2023-ban eleve nem fair, egyszerűen eltolódtak az életkori döntések, és szerencsésnek érzi magát azért is, mert fiatalon megtalálta azt az embert, akivel el tudja képzelni a családalapítást. Azt mondja, a barátai körében ennyi idősen inkább az a jellemző, hogy keresik az igazit, nem az, hogy esküvőt szerveznek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.