2023. július 14., péntek

BOD PÉTER ÁKOS: TREHÁNYUL BÁNIK A PÉNZÜNKKEL A MAGYAR ÁLLAM

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.07.14.


Mindaddig, amíg az állam fizetőképes, és tartja a szavát, addig az állampapír biztonságos – nyugtatott meg Bod Péter Ákos közgazdász, az MNB volt elnöke. Arról beszélgettünk vele, hogy azt hallani, van, aki azért nem akar állampapírba fektetni, mert az állam az így befolyó pénzt rossz helyre rakja, a haveroknak adja. A professzor szerint azonban ez nem csak az állampapírokra igaz, hanem az adónkra is az. Adót mindenki fizet, és az kellene, hogy az alapproblémával végre mindenki szembesüljön. Vagyis az a lényeg, hogy becsületesen költsék el az adót, vagy a kölcsön kért pénzt. Az, hogy az államhiányt milyen módon finanszírozzák, ehhez képest technikai kérdés.


Alig egy hónapja jelentek meg vészjósló hírek, hogy a Magyar Nemzeti Bank soha nem látott mértékű, 402 milliárdos veszteséggel zárta a múlt évet, a kormány pedig úgy döntött, az állampapír-piac felé tereli a lakossági megtakarításokat. Ön szerint ez jó döntés volt?

– Kezdjük azzal, hogy ez megint egy évközi adódöntés. Az ilyen kapkodást mutat, mert minden törvénynél – különösen az adótörvényeknél – tiszteletben kellene tartani a folyamatok logikáját. A helyzet, nem is a gazdaságban, de a költségvetésben valóban nagyon gyorsan romló. Hozzáteszem, az elemzőknek ez sem meglepetés. Ez a 400 milliárdos deficit tavalyi, és azt lehetett tudni, hogy ebben az évben ennek többszöröse lesz. De egy szó, mint száz, az államháztartási viszonyok rohamosan romlottak az év elején, és nyilván ez szorította rá a kormányt arra, hogy ismét egy gyors évközi adóbeavatkozással és egyéb ráhatásokkal terelje a megtakarításokat az állam felé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.